Hlavní obsah

Zraněný Liou Siang: Bolest byla nesnesitelná

PEKING

Hvězda čínské atletiky Liou Siang cítí po nuceném odstoupení z rozběhu na 110 metrů překážek obrovskou lítost. V rozhovoru pro národní televizi se olympijský šampión z Atén svěřil, že bolest zraněné nohy byla nesnesitelná.

Článek

Liou Siang byl na olympiádě v Pekingu jedinou velkou domácí nadějí na atletické zlato, ale jeho očekávaný souboj se světovým rekordmanem Dayronem Roblesem z Kuby skončil dříve, než začal. Zraněný spolufavorit nastoupil k pondělnímu rozběhu, ale nedostal se ani přes první překážku. S bolestivou grimasou k ní dokulhal při ulitém startu, a když ostatní zaklekli podruhé do bloků, on si sundal startovní číslo a ke zděšení diváků odešel do útrob stadionu.

"Je mi to strašně líto, ale nemohl jsem nic dělat. Bylo to nesnesitelné," řekl zlomený závodník v rozhovoru natočeném v pondělí, který v úterý odvysílala čínská televize.

Liou Siang něco tušil už před startem

Pobledlý bývalý světový rekordman už před závodem tušil, že nedokáže naplnit očekávání čínských fanoušků. "Nebyl jsem v pořádku už při rozcvičování. Věděl jsem, že mě noha zradí. Bolela mě i při vyklusávání," vyprávěl.

Před dvěma týdny ještě věřil, že navzdory problémům se stehenním svalem v přípravě bude schopen na olympiádě startovat. Pak ho však postihly ještě problémy s achilovkou a sen o úspěchu před domácím publikem rychle skončil.

"Nevím, proč se to všechno otočilo tímhle směrem. Chtěl jsem vydržet, ale nemohl jsem. Kdybych ten závod dokončil, riskoval bych achilovku. V této chvíli ani nedokážu popsat své pocity," svěřil se zklamaný Liou Siang.

Jeho příběh zasáhl celou Čínu. Vedoucí představitelé komunistické strany mu vyjádřili podporu na titulních stránkách čínských novin, sportovní tragédie využili i Liou Siangovi sponzoři. Například společnost Nike v reklamě doplnila jeho fotografii textem: "Milujte slávu. Milujte bolest. Milujte sport, i když vám láme srdce".

Reklama

Související témata: