Hlavní obsah

Čínské basketbalistky postoupily na OH do semifinále

PEKING

Čínské basketbalistky postoupily do semifinále olympijského turnaje. První účast mezi nejlepší čtveřicí po 16 letech si zajistily po hladké výhře 77:62 nad Běloruskem. Naposledy se Čína radovala z medaile v Barceloně, kde získala stříbro. Hráčky pořadatelské země se v semifinále utkají s Austrálií, která vyřadila Českou republiku. Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského po očekávaném vítězství USA nad Koreou skončily celkově sedmé. Spojené státy se v semifinále střetnou s Ruskem.

Článek

Čínský tým v základní skupině podlehl pouze suverénním Američankám a ze svých výkonů neslevil ani ve vyřazovací fázi. Jejich soupeř, bronzový celek z loňského mistrovství Evropy, se ani jednou v průběhu utkání nedostal do vedení. Krátce po začátku druhého poločasu vedly domácí hráčky o dvacet bodů a náskok už si vzít nenechaly.

Obhájkyně zlata Američanky nezaváhaly ani ve svém 31. utkání na olympijských hrách za sebou a do semifinále postoupily díky jasné výhře 104:60 nad Koreou. Po první čtvrtině vedl tým USA pouze o čtyři body, pak však začalo hvězdné představení Sylvie Fowlesové, jež zářila na obou stranách hřiště a na začátku druhé čtvrtiny se výrazně podílela na klíčové šňůře 18:4. Fowlesová nasbírala 26 bodů a 14 doskoků.

Soupeřkami USA budou basketbalistky Ruska, které dnes stejně jako ve finále loňského mistrovství Evropy porazily Španělsko. Rusko zvítězilo 84:65, přestože až do poločasu prohrávalo, na začátku druhé čtvrtiny dokonce o osmnáct bodů 10:28. Do konce třetí čtvrtiny však evropské šampionky skóre otočily a 28 body v závěrečné části obrat zpečetily.

Basketbal, ženy - čtvrtfinále
Čína - Bělorusko 77:62 (38:25)
Nejvíce bodů: Miao Li-ťie 28, Čchen Siao-li 15, Pien Lan - Troinaová 15, Veramejenková a Levčenková po 13.
USA - Korea 104:60 (51:30)
Nejvíce bodů: Fowlesová 26, Taurasiová 12, Pondexterová a Lawsonová po 11 - Kim Kwe-njong 14, Čung Sun-min a Pon Jon-ha po 13.
Rusko - Španělsko 84:65 (32:40)
Nejvíce bodů: Ščegolevová 19, Hammonová 17, Stěpanovová 12 - Valdemorová 16, Montaňanaová 13, Limaová 8.

Reklama

Související témata: