Hlavní obsah

Jao Ming byl naštvaný, že ho trenér nechal na lavičce

PEKING

Čínský basketbalista Jao Ming prý velmi zuřil kvůli tomu, že většinu pondělního zápasu s Řeckem proseděl na lavičce a nemohl tak pomoci pořadatelské zemi vybojovat lepší postavení pro čtvrtfinálový duel olympijských her v Pekingu. Číňané bez něj prohráli s Řeckem 77:91 a o postup do semifinále si zahrají proti vítězům skupiny A z Litvy.

Článek

Trenér Číňanů, shodou okolností Litevec Jonas Kazlauskas, se rozhodl šetřit svou největší hvězdu právě před čtvrtfinálovým zápasem a nechal ji hrát jen 16 minut. Jao Ming s tím ovšem nesouhlasil. Cítil, že s jeho přítomností na hřišti by Číňané měli šanci na to, aby Řeky porazili. Vždyť i během krátkého času na hřišti dokázal nastřílet 16 bodů.

Podle Kazlauskase však prý bylo lepší čínskou hvězdu šetřit než se snažit dohánět narůstající řecký náskok. "Pokud bychom byli schopní zůstat na dostřel, určitě by Jao Ming hrál více. Ale takhle nebyl důvod nechávat ho na hřišti," uvedl Kazlauskas. "Jao bojoval, chtěl hrát a pomoci ze všech svých sil, ale on je hráč a já trenér. Já jsem rozhodl," dodal.

Jao Ming byl po zápase natolik naštvaný, že odmítl rozhovor s novináři včetně deníku Titan Sports Weekly, který s ním má dohodnuté exkluzivní interview po každém zápase. "Mluvil jsem s ním jen chviličku. To, co říkal, rozhodně není vhodné k otištění," řekl agentuře AFP novinář z tohoto deníku Jang I. "Rozhodně nebyl spokojen," dodal.

Sedmadvacetiletý Jao Ming patří v Číně k nejpopulárnějším sportovcům. Hvězda zámořské NBA, kde je s 229 centimetry nejvyšším hráčem, chce v Pekingu vylepšit dosud nejlepší výsledek čínských basketbalistů na olympijských hrách. Před čtyřmi lety v Aténách to bylo osmé místo, které nyní postupem do čtvrtfinále vyrovnali, ovšem nyní potřebují postoupit přes Litvu.

Reklama

Související témata: