Hlavní obsah

Brazílie podlehla Argentině a fotbalové zlato z OH znovu nezíská

PEKING/ŠANGHAJ

Fotbalisté Brazílie na vytoužené zlato z olympijských her ani letos nedosáhnou. V druhém semifinále turnaje v Číně nestačili na obhájce titulu z Atén Argentince, kteří po hladkém vítězství 3:0 postoupili do sobotního finále, v němž budou moci oplatit dvanáct let starou porážku z Atlanty Nigérii. Ta si v úterý s přehledem poradila s Belgií 4:1.

Článek

Očekávaný souboj dvou největších favoritů turnaje nabídl svižný fotbal, kterému však dlouho scházely větší šance. Přece jen aktivněji vstoupili do utkání Argentinci. V 13. minutě se uvolnil Agüero, ale jeho přízemní střela mířila jen do boční sítě.

Brazilci postupem času vyrovnali obraz hry, ovšem nebezpečnější byl dál soupeř, jehož hru řídil především hvězdný Messi. Barcelonský klenot se čtyři minuty před pauzou protáhl do středu šestnáctky a prověřil gólmana Renana.

Brazilci přišli o neprůstřelnost na turnaji až sedm minut po pauze, kdy se nepřesná střela Di Marii šťastně odrazila od nabíhajícího Agüera do sítě. Vzápětí mohli "kanárci" srovnat, jenže Rafinhův ostrý centr vyboxoval Romero, který mezi tyčemi nahradil zraněného Ustariho. Za pár sekund napálil Sobis pouze tyč.

Naopak na druhé straně se znovu blýskl Agüero. Loňský mistr světa do 20 let z Kanady stál opět na správném místě a v pohodě tečoval Parejovu přihrávku do odkryté branky. Definitivní úder pak zlomeným Brazilcům zasadil Riquelme, který čtvrt hodiny před koncem z penalty potrestal Brenův faul na Agüera.

Radoval se i Maradona

V hledišti se radoval i legendární Maradona, naopak parta okolo hvězdného Ronaldinha ani letos premiérové zlato z olympiády do Brazílie nepřiveze. V závěru si navíc uřízla ostudu, když nepříznivý průběh neunesli Lucas a Neves a oba museli bez předchozího napomínání ze hřiště.

Nigérie vstoupila do semifinálového zápasu s Belgií aktivněji. Čtvrtfinálový přemožitel Itálie v obraně rychlonohému soupeři nestačil, za což zaplatil vedoucí brankou Adefemiho. Do poločasu mohl ještě zvýšit Okoronkwo, ale samostatný nájezd zakončil střelou vedle.

Belgičané, kteří jsou největším překvapením turnaje, za svým soupeřem zaostávali i po změně stran. Navíc v dresu Nigérie zazářil záložník německého Hoffenheimu Ogbuke Obasi, který dvěma góly v rozmezí 13 minut rozhodl.

Čtvrtou branku pak přidal střelou z dálky pravý bek Okonkwo. Na belgické prohře nic nezměnilo ani snížení střídajícího Cimana, který se prosadil z přímého kopu dvě minuty před koncem.

Nigerijci tak postoupili do finále olympijského turnaje podruhé během posledních dvanácti let. V roce 1996 na hrách v Atlantě ve finále porazili Argentinu 3:2 a v sobotu si souboj o zlato s favorizovanými Jihoameričany zopakují.

Turnaj fotbalistů - semifinále
Argentina - Brazílie 3:0 (0:0)
Branky: 52. a 58. Agüero, 76. Riquelme z pen. Rozhodčí: Vazquez (Urug.). ČK: 81. Lucas, 84. Neves (oba Braz.). Diváci: 52.968.
Argentina: Romero - Zabaleta, Garay, Pareja, Monzon - Gago, Mascherano, Riquelme (90. Sosa), Di Maria - Agüero, Messi.
Brazílie: Renan - Rafinha, Breno, Alex Silva, Marcelo - Hernanes (61. Neves), Diego (71. Jo), Lucas, Anderson, Ronaldinho - Sobis (61. Pato).
Nigérie - Belgie 4:1 (1:0)
Branky: 59. a 72. Obasi, 17. Adefemi, 78. Okonkwo - 88. Ciman. Rozhodčí: Polo (Chile).
Nigérie: Vanzekin - Okonkwo, Apam, Adeleye, Adefemi - Kaita, Ogbuke Obasi (73. Isaac), Obinna, Ajilore (46. Ekpo) - Okoronkwo (57. Anichebe), Odemwingie.
Belgie: Bailly - De Roover, Pocognoli, Simaeys, Vertonghen - Van den Borre, Haroun, Martens (63. Odidja-Ofoe) - De Mul (75. Ciman), Mirallas (75. Mulemo), Dembele.

Reklama

Související témata: