Hlavní obsah

Surfařka Jin Ťien získala první zlato pro Čínu v jachtingu

ČHING-TAO

Surfařka Jin Ťien se ve středu stala historicky první čínskou olympijskou vítězkou v jachtingu. Devětadvacetiletá domácí reprezentantka udržela ve finálové jízdě třídy RS:X těsné vedení před italskou legendou Alessandrou Sensiniovou, která získala medaile už na předchozích třech olympiádách.

Článek

Trojnásobná mistryně světa a Evropy Sensiniová málem zlikvidovala náskok Číňanky ve středeční závěrečné jízdě, kterou vyhrála. Protože však Jin Ťien dokázala dojet třetí, vyhrála nejtěsnějším rozdílem jednoho bodu a vylepšila stříbro z Atén, kde ještě surfařky závodily ve třídě Mistral.

Sensiniová po zisku zlata ze Sydney 2000 a bronzových medailí z Atlanty 1996 a Atén 2004 přidala do své sbírky i stříbro. Třetí místo obsadila Britka Bryony Shawová.

Také v mužské kategorii se v závěrečné jízdě odehrálo drama, které pro sebe rozhodl nejtěsnějším rozdílem letošní mistr světa Tom Ashley. Ten byl po deseti jízdách třetí se stejným bodovým ziskem jako Brit Nick Dempsey, s náskokem jednoho bodu vedl Julien Bontemps z Francie.

Vzhledem k tomu, že se finále boduje dvojnásobně, potřeboval Ashley k zisku zlata Bontempse porazit, což se mu podařilo a Francouze za sebou nechal o jediný bod. Díky středečnímu druhému místu se na bronzovou pozici vyšvihl Izraelec Šahar Zubari, jenž vstupoval do rozhodující jízdy s devítibodovou ztrátou na Bontempse.

Osmé místo obsadil čtyřicetiletý vítěz z Atlanty 1996 Nikolaos Kaklamanakis. Řecký sportovní idol před čtyřmi lety v Aténách zapálil při slavnostním zahájení olympijský oheň a poté získal stříbro.

Výsledky surfování:
RS:X - muži:
1. Ashley (N. Zéland) 52 b., 2. Bontemps (Fr.) 53, 3. Zubari (Izr.) 58, 4. Dempsey (Brit.) 60, 5. Santos (Braz.) 77, 6. Chan King-Yin (Hongkong) 84, 7. Wang Aj-čchen (Čína) 95, 8. Kaklamanakis (Řec.) 96.
RS:X - ženy:
1. Jin Ťien (Čína) 39 b., 2. Sensiniová (It.) 40, 3. Shawová (Brit.) 45, 4. Alabauová (Šp.) 54, 5. Crispová (Austr.) 66, 6. Kendallová (N. Zéland) 75, 7. Klepacková (Pol.) 82, 8. Maslivecová (Ukr.) 83.

Reklama

Související témata: