Hlavní obsah

Plavkyně bez nohy si v Pekingu splnila sen

PEKING

Aniž cokoliv vyhrála, stala se čtyřiadvacetiletá jihoafrická plavkyně Natalie du Toitová hrdinkou pekingské olympiády. Ve středečním maratónu na 10 kilometrů dokonce skončila šestnáctá, což by bylo zcela nezajímavé, kdyby jí ovšem nechyběla amputovaná levá noha od kolena dolů. Stala se tak první handicapovanou sportovkyní v historii, která si vybojovala účast na olympiádě a startovala v závodě. Za vítěznou Ruskou Larisou Ilčenkovou zaostala jen o 1:22,2 minuty.

Článek

„Pro mne to bylo naplnění snu. Udělala jsem všechno, abych tu mohla startovat a jsem ráda, že se mi to podařilo. Byla jsem hodně nervózní, očekávala jsem, že se mohu dostat mezi pět nejlepších. Jsem ale také ráda, že jsem vůbec mohla závodit se zdravými sportovkyněmi. Můj krajan Oscar Pistorius, který má amputované obě nohy a na sprint používá protézy, tu startovat nesměl. Určitě budu pokračovat a svůj cíl - skončit do pátého místa - si splním za čtyři roky na olympiádě v Londýně,“ řekla v cíli Natalie du Toitová při bouřlivé ovaci vstoje.

„Je fakt dobrá, obdivuji její sílu. Viděla jsem ji ve třetím okruhu, to byla ještě hodně vzadu, ale co dokázala, je úžasné,“ složila jí poklonu česká plavkyně Jana Pechanová.

V říjnu ji srazilo auto

Du Toitová se přiblížila ještě jako zdravá kraulařka limitu pro OH v Sydney, ale na hry se nedostala. V roce 2001 ji při návratu z tréninku na skútru srazilo auto a lékaři jí museli amputovat levou nohu v koleni. Do bazénu se však vrátila. Kvalifikaci na LOH 2004 nestihla, ale Peking si už nenechala ujít. V Číně bude startovat i na zářijové paralympiádě, kde bude obhajovat pět zlatých medailí a jedno stříbro z Atén. V JAR je du Toitová velice populární, má hojně navštěvované webové stránky a její motto zní: „Tragédií není, když nedáte gól, ale když nemůžete dosáhnout toho, po čem toužíte.“

Du Toitová je první ženou s amputovanou končetinou, která kdy startovala na OH, ale nikoliv prvním sportovcem. Tím prvním byl americký gymnasta George Eyser, který na OH 1904 získal šest medailí, z toho tři zlaté, přestože měl dřevěnou protézu nohy. V roce 1948 v Londýně získal zlato maďarský rychlopalník Károly Takács, když střílel pravou rukou. O tu rok poté přišel, ale v roce 1952 v Helsinkách opět vyhrál olympijskou rychlopalbu, když střílel levou rukou.

Reklama