Hlavní obsah

Za steeplařský "neúspěch" Keni prý může chyba v nominaci

PEKING

Vedení keňské atletiky kritizovalo způsob nominace svých běžců pro olympijský závod na 3000 metrů překážek, při které se federace striktně držela výsledků národního šampionátu. Keňa vybojovala v pondělním závodě "jen" zlatou a bronzovou medaili a poprvé od roku 1984 nezískala vítězný double.

Článek

Keňané na poslední olympiádě i mistrovství světa získali dokonce všechny tři medaile. V Pekingu ale třetí reprezentant africké velmoci, aténský šampion Ezekiel Kemboi, obsadil až sedmé místo.

Brimin Kiprop Kipruto závod vyhrál a Richard Kipkemboi Mateelong doběhl třetí, ale národní federaci rozzlobilo, že se na druhé místo mezi Keňany dostal Francouz Mahiedine Mekhissi. Kemboi zaostal a byl to právě on, kdo byl před olympiádou kritizován, a to hlavně za svou techniku přechodu překážek. Hlavní kouč prý dokonce neúspěšně žádal, aby jej v týmu nahradil Paul Koech, problém byl ale v tom, koho z jeho přemožitelů vyřadit.

"Měli jsme počkat s nominací ještě dva týdny po národním šampionátu. Byla to složitá situace. Koech byl na domácím šampionátu čtvrtý a po něm zaběhl v Evropě čas roku. Ale my jsme rozhodli už do nominace nezasahovat a tým označili za konečný. Neměli jsme to dělat," řekl dnes agentuře Reuters sekretář keňské atletiky David Okeyo.

V podobné situaci se ocitli před olympiádou Rusové, kteří se naopak odhodlali zasáhnout do sestavy výškařů po uzavření nominace. Vyplatilo se jim to náramně, protože dodatečně povolaný Andrej Silnov, který až po neúspěšné domácí kvalifikaci zlepšil nejlepší letošní světový výkon, se v úterý stal olympijským vítězem.

Reklama

Související témata: