Hlavní obsah

Ptačím hnízdem v Pekingu se ve středu opět prohnal blesk Bolt

Když v sobotu vyhrál ve světovém rekordu stovku, tvrdil, že ho nejlepší výkony na světě nezajímají. Že chce jen vítězství. Po semifinále dvoustovky a analýze jeho běhu však Usainu Boltovi kdosi řekl, že i kdyby nevypustil závěr, světový rekord by stejně nepřekonal. Ba co víc, prý by se k němu ani nepřiblížil.

Článek

Možná se Jamajčan naštval. Pro běh, který totiž předvedl v dnešním finále, jde jen těžko hledat slova. Jako by přiletěl z jiné planety. Jako by do Ptačího hnízda ve středu uhodil blesk. Anglicky Bolt.

Když Michael Johnson proběhl cílem v Atlantě 1996, nikdo nevěřil vlastním očím. Jeho čas 19,32 sekundy byl v té době senzační a měl přetrvat jako jeden z nejkvalitnějších světových rekordů roky, možná desetiletí. Možná nyní v Ptačím hnízdě nevěřil vlastním očím sám Johnson, který běh svého nástupce osobně sledoval. A Bolt, ač je to k nevíře, jeho čas smazal i v protivětru téměř metr za sekundu.

Dvoustovku Bolt v závěru nevypustil

Zatímco všechny své dosavadní závody Bolt v Pekingu v závěru vypustil, včetně rekordního finále stovky, tentokrát zabíral až do konce. Úsilí se mu zračilo v obličeji. Dokonce se předklonil, aby co nejdřív proťal cílovou pásku.

V té chvíli se už ale díval na časomíru. Tam svítilo neuvěřitelných 19,31 sekundy, což rozhodčí ještě po chvíli o setinu upravili. Na tribunách vybuchlo 91 000 diváků nadšením, po zádech z toho hluku běhal mráz, vlastního slova nebylo slyšet.

Bolt vytřeštil oči, roztáhl ruce a popustil uzdu emocím. Po chvíli políbil dráhu a dělal grimasy do kamer. "Já jsem nejlepší, já jsem jednička," křičel do objektivů anglicky.

V cíli začal tancovat

Zul si zlaté tretry a začal tancovat. Stejně jako po světovém rekordu na poloviční trati. Rytmus? Neidentifikovatelný. Až po chvíli přešel na reggae, svou oblíbenou muziku. Radoval se s třetím Wallacem Spearmonem, který ho vzal do náruče. Američanova radost ale byla předčasná, krátce nato byl za vyšlápnutí z dráhy diskvalifikován a bronz bral jeho krajan Shawn Crawford.

Na Jamajce nebylo ani půl desáté ráno, když Bolt v Pekingu explodoval k výkonu jako z Marsu. To čestné kolečko pak trvalo snad půl hodiny. V Ptačím hnízdě ale už zbývala hodina do půlnoci. Do 21. srpna, dne, kdy se Bolt před dvaadvaceti lety narodil. V reproduktorech na stadionu znělo: "Happy birthday to you". Všechno nejlepší k narozeninám.

V té chvíli už to bylo zbytečné. Bolt už měl v Pekingu oslavu za sebou.

Reklama