Hlavní obsah

Český dům je příjemnou oázou v centru Pekingu

PEKING

Dát si čerstvě natočenou Plzeň a k tomu nějaké české jídlo, to je v Pekingu sen. A vůbec ne nerealizovatelný. V hotelu Gloria Plaza, v samém centru metropole nedaleko Zakázaného města, sídlí Český olympijský dům. Hosty, a nejen akreditované, vítají velké nápisy už u vchodu do hotelu a především pak ve vstupní hale, kde je také česká recepce.

Článek

Právě tady se pro informace, ale i plánky Pekingu zastavují například fanoušci, kteří přijeli povzbuzovat české reprezentanty. Prostory má k dispozici česká rezidence skutečně velké.

„Pro Český olympijský dům jsme pronajali celé třetí patro hotelu, které je zařízeno jako sport bar. Celá plocha představuje více než 500 m2, k tomu ještě kuchyně,“ řekla Právu ředitelka ČOD a agentury Česká olympijská Alena Kindová, která už tradičně tento kousek domova na olympiádách zajišťuje. Českou kuchyni zajišťuje firma Euroagentur a byla s ní maximální spokojenost. Plzeňský Prazdroj se předzásobil 120ti sudy piva, o které byl největší zájem.

Smyslem Českého olympijského domu však není návštěvníky napojit a nasytit. „Český olympijský dům nabízí po celou dobu her bohatý program. Vezmu-li to od prvního dne, zahájili jsme činnost domu za účasti předsedy ČOV Milana Jiráska a pro hosty, kteří neměli vstupenky a zůstávali v domě, jsme připravili tombolu s bohatými cenami od ostatních partnerů a spolupracujících firem. Někteří z našich partnerů si připravili své prezentační večery - například Zentiva, GE Money Bank, ČEZ. V rámci programu tu vystoupili Miroslav Donutil, Karel Vágner a Luboš Brabec,“ dodala ředitelka.

Podle Šebrleho patří pekingský dům k těm nejlepším

Samozřejmě, že hosté mají vstupenky na sportoviště a v hledištích stadiónů jsou slyšet. Připraveny pro ně byly i poznávací výlety na Velkou čínskou zeď nebo do Zakázaného města. Nabídka, kterou připravil Čedok, však byla mnohem širší a zahrnovala nejen spoustu zajímavých míst v samotném Pekingu, ale i v dalších dostupných a atraktivních lokalitách Číny.

Vítaným zpestřením je český olympijský dům pro samotné sportovce, kteří sem rádi zajdou na kus řeči, dát si pivo nebo něco dobrého na zub. Byli tu Kateřina Emmons, tenisté, basketbalistky, atleti v čele s Romanem Šebrlem a Barborou Špotákovou. „Vždycky je to příjemné odreagování před nebo po soutěži. Pekingský český dům patřil k nejlepším, jaké jsem zažil,“ pochválil organizátory Roman Šebrle.

K tradičním akcím patří také „Díkůvzdání“ pro medailisty, kteří navíc nakrojí i speciálně pro ně připravený dort, i dárky od sponzorů a hostů.„Letos byla oslava připravena pro všechny sportovce, kteří se umístili do osmého místa. Medailisté dostávají zlaté a ostatní sportovci stříbrné pamětní medaile, tentokrát jsou medailemi oceňováni i osobní trenéři,“ prozradila Alena Kindová. Sportovci se pak podepsali do kroniky Českých olympijských domů, která byla založena v Sydney 2000, takže obsahuje vzácné autogramy nejen letošních medailistů, ale například i Jana Železného nebo Kateřiny Neumannové.

Reklama