Hlavní obsah

Rogge pokáral Bolta za nedostatek respektu k soupeřům

PEKING

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge kritizoval jamajského sprintera Usaina Bolta za to, že po svých rekordních bězích na 100 a 200 metrů neprokázal dostatek respektu k ostatním závodníkům. "Takhle se nechová šampión," prohlásil ve čtvrtek Rogge.

Článek

Šéf MOV ocenil Boltovy úchvatné výkony v obou sprintech na olympijských hrách v Pekingu, ale míní, že by se Jamajčan neměl tolik vychloubat a začít uznávat i ostatní atlety.

"Nevadí mi, že dělá show, ale myslím, že by mohl mít více respektu k soupeřům. Například si s nimi potřást rukou nebo je poplácat v cíli po zádech, ale nedělat gesta, která předvedl po stovce," řekl Rogge agentuře AP.

V sobotním finále nejkratší trati Bolt utekl soupeřům, v závěru zpomalil, roztáhl ruce a bušil si do prsou předtím, než prolétl cílovou čárou v rekordním čase 9,69 sekundy. "Rozumím legraci, jeho styl však nebyl správný. Ale je ještě mladý a stále se učí. Vím, že dříve nebo později to pochopí," uvedl belgický funkcionář, který má za sebou úspěšnou sportovní kariéru v ragby a jachtingu.

Bolt vyhrál oba nejkratší sprinty

Bolt, který ve čtvrtek slaví 22. narozeniny, si ve středu zajistil suverénním během zlato i na dvojnásobné trati a o dvě setiny vylepšil dvanáct let starý světový rekord Američana Michaela Johnsona. V cíli se oblékl do jamajské vlajky a oběhl vítězné kolečko. Naboso se houpal v rytmu reggae, které hrálo ze stadiónových reproduktorů, křičel do televizních kamer a ukazoval zdvižený palec. Do kamer křičel: "Jsem nejlepší na světě".

Bolt se stal od triumfu Američana Carla Lewise v Los Angeles 1984 prvním atletem, který vyhrál na jedné olympiádě oba sprinty, navíc v obou překonal světový rekord. "Posunul sprint do další dimenze. Je skvělý stejně jako byl ve svých dobách Jesse Owens, ale nechci je srovnávat, protože Owens závodil i v jiných disciplínách a měl asi slabší soupeře. Ale pokud Bolt na této úrovni vydrží, tak se může stát stejně jako Owens někým, kdo přepíše historii sportu," řekl šéf MOV.

Legendární Owens přidal na olympiádě v Berlíně v roce 1936 ke dvěma zlatům na sprinterských tratích i prvenství v dálce a štafetě 4x100 metrů. Tu poběží v Pekingu i Bolt.

Reklama