Hlavní obsah

Olympijskými šampionkami ve vodním pólu se staly Nizozemky

Nizozemské vodní pólistky se staly překvapivými vítězkami olympijského turnaje v Pekingu. Ve finále gólem 30 sekund před koncem porazily Američanky 9:8 a získaly vůbec první medaili od roku 2000, kdy se ženské vodní pólo dostalo na program her.

Článek

Triumf Nizozemek je o to překvapivější, že si tento tým v základní skupině připsal jediné vítězství nad outsiderkami z Řecka a postupoval ze třetího místa. Poté ale vyřadil Itálii, Maďarsko a nyní i obhájkyně bronzu z Atén. Američanky tak sice i napotřetí získaly olympijskou medaili, ta nejcennější jim však opět unikla.

Bronzové medaile vybojovaly vodní pólistky Austrálie, když porazily Maďarsko 9:8 po prodloužení. Vítězky ze Sydney před osmi lety si spravily chuť po semifinálové prohře s USA, ale ani dnešní duel o třetí místo se pro ně nevyvíjel dobře. V poločase Australanky prohrávaly o dvě branky, utkání však ještě stihly otočit.Od roku 2000, kdy bylo ženské vodní pólo poprvé na programu olympijských her, nezískaly pro svou zemi medaili jen v Aténách, kde skončily čtvrté.

Vodní pólo - finále:
Finále: Nizozemsko - USA 9:8 (4:2, 1:3, 2:1, 2:2).
O 3. místo: Austrálie - Maďarsko 9:8 po prodl. (2:2, 1:3, 3:1, 1:1 - 2:1).
Konečné pořadí: 1. Nizozemsko, 2. USA, 3. Austrálie, 4. Maďarsko, 5. Čína, 6. Itálie, 7. Rusko, 8. Řecko.

Reklama