Hlavní obsah

Házenkářky Ruska a Norska si potřetí za sebou zahrají ve finále

PEKING

Ve finále olympijského turnaje házenkářek se utkají Norsko s Ruskem a zopakují si tak souboj o zlato z posledních dvou velkých akcí. Sobotní finále rozsoudí, zda jsou nejlepším házenkářským týmem současnosti mistryně Evropy z roku 2006 Norky, nebo světové šampiónky z roku 2007 Rusky.

Článek

Házenkářky Norska ve čtvrtek v Pekingu zdolaly Koreu 29:28. Vicemistryně světa přitom ještě pět minut před koncem prvního poločasu prohrávaly o čtyři branky, brzy po přestávce ale zápas otočily. Čtyřgólový náskok však v závěru prohospodařily a rozhodující branku vstřelily až v poslední minutě zásluhou Gro Hammersengové.

Gól nejlepší hráčky světa měl dohru, neboť Korea podala proti jeho uznání protest. Podle poraženého týmu vystřelila Hammersengová až po vypršení času, takže se mělo pokračovat prodloužením. Proto odmítl korejský tým zhruba půl hodiny opustit palubovku a opozdil se i začátek druhého semifinále. Mezinárodní házenkářská federace nicméně protest Koreje zamítla a ponechala výsledek v platnosti.

Nejlepšími střelkyněmi na norské straně byly s šesti góly Kari Mette Johansenová a Hammersengová, v dresu Koreje si ještě o tři branky více připsala Mun Pchil-he. Korejky tak po dnešní prohře neobhájí stříbrné medaile z Atén.

Rusky se do finále dostaly díky vítězství 22:20 nad bývalými mistryněmi Evropy z Maďarska. Rusko, které střelecky táhnuly Irina Bliznovová se sedmi góly a Irina Poltoracká se šesti, vedlo celý zápas a Maďarky jen v závěru snížily.

V sobotním finále mohou Rusky navázat na triumfy Sovětského svazu z her v roce 1976 a 1980, maximem Norek jsou stříbra z let 1988 a 1992.

HÁZENÁ, ženy:
Semifinále:
Norsko - Korea 29:28 (14:15)
Nejvíce branek: Johansenová a Hammersengová po 6, Aamodtová a Lybekková po 4 - Mun Pchil-he 9, O Song-ok a Hong Čong-ho po 4.
Rusko - Maďarsko 22:20 (14:9)
Nejvíce branek: Bliznovová 7, Poltoracká 6, Turejová 3 - Tothová 5, Kovacsiczová 4, Ferlingová, Gorbiczová a Szamoranská po 3.
O 5.-8. místo:
Čína - Švédsko 20:19 (8:7), Francie - Rumunsko 36:34 po druhém prodl. (31:31, 27:27, 12:13).

Reklama

Související témata: