Hlavní obsah

Americké štafety nezvládly předávku a finále bude bez nich

PEKING

Neúspěšné vystoupení amerických sprinterů na olympijských hrách v Pekingu vyvrcholilo ve štafetách na 4x100 metrů. Mužské i ženské kvarteto v dnešních rozbězích nezvládlo závěrečnou předávku.

Článek

Jako první šokovali svým nezdarem američtí běžci. Finišman Tyson Gay nepřevzal štafetový kolík od Darvise Pattona a potkalo ho další rozčarování. Trojnásobný mistr světa z Ósaky, kde slavil zlato i ve štafetě, si chtěl spravit náladu po krachu v běhu na 100 metrů, v němž nepostoupil do finále. Potkala ho však další blamáž.

Oba sprinteři se hned po závodě přihlásili o svůj díl viny. Gay prý kolík při předávce cítil. "Tak jsem ho chtěl popadnout, ale nic tam nebylo. Přesně to dokumentuje, co se mi děje na této olympiádě," řekl zklamaný Gay, jenž podle vlastních slov kolík ve štafetě ještě nikdy neztratil a s Pattonem trénovali předávku celý týden bez jediné chybičky. "To je prostě Tyson Gay, skromný kluk. Ale já moc dobře vím, že je mojí věcí dobře předat kolík, což jsem neudělal," doplnil sebekriticky Patton.

Sprinterky Spojených států dopadly jen o necelou půlhodinu podobně, když předávka nevyšla Torri Edwardsové a Lauryn Williamsové, která měla běžet na posledním úseku.

Williamsová přitom byla i u selhání americké štafety před čtyřmi roky v Aténách, kde ve finále vystartovala příliš brzy a minula tak předávku z rukou Marion Jonesové. "Pokud chtějí lidé svalovat vinu na mě, dobře, nedá se nic dělat. Budou to určitě probírat," prohlásila Williamsová. Sama však netušila, kde se stala chyba. "V týmu nám to funguje dobře. Ruka tam byla, ona (Edwardsová) tam byla... Nevím, co se stalo," přemítala Williamsová. Ta se alespoň vrátila pro upadnutý kolík a donesla jej jako poslední do cíle o šest vteřin za vítěznou Belgií, ale družstvo bylo posléze diskvalifikováno.

I bez dvojnásobného vítěze z Pekingu a světového rekordmana Usaina Bolta snadno postoupili z prvního místa ve svém rozběhu do finále Jamajčané. Bolt tak bude moci v pátek bojovat o třetí olympijské zlato. V rozbězích ženských štafet byly nejrychlejší Jamajčanky, které se také pokusí potvrdit svou sprinterskou nadvládu v Pekingu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články