Hlavní obsah

Nástupcem chodce Korzeniowského se v Pekingu stal Ital Schwazer

Nejdelší atletický závod na olympijských hrách v Pekingu vyhrál italský chodec Alex Schwazer. Na padesátikilometrové trati v pátek přidal olympijský triumf ke dvěma bronzovým medailím z mistrovství světa a chodecký maratón vyhrál jako třetí Ital v historii.

Článek

Zároveň se stal následovníkem slavného Poláka Roberta Korzeniowského, který triumfoval na předchozích třech hrách.

Cílem na pekingském stadiónu Ptačí hnízdo prošel třiadvacetiletý spolufavorit v novém olympijském rekordu 3:37:09 hodiny a s náskokem dvou minut a 18 sekund před Jaredem Tallentem z Austrálie.

Ten o jedno místo vylepšil svůj výsledek z dvacetikilometrové trati. Třetí skončil obhájce stříbrné medaile a světový rekordman Denis Nižegorodov z Ruska.

Jediný český reprezentant, čtyřicetiletý Roman Bílek, dorazil do cíle na 45. místě se ztrátou přes 41 minut na vítěze. Svůj výkon bral sportovně, trénuje totiž pouze ve svém volném čase po práci. "Jsem jako starej vůl na porážce," uvedl unaveně, ale s úsměvem. V pekingské výhni začal opatrně, chtěl prý hlavně vidět olympijský cíl. "Bylo to jak v peci a o morálce," řekl.

Přestože vedle diskvalifikovaných a odstoupivších chodců porazil jen dva soupeře, na stadiónu si náramně užíval ovace zaplněného stadionu pro 90 000 diváků. "Už jsem jako Nedvědi na Strahově," usmíval se při vzpomínce na koncert folkového dua před několika lety v Praze, kde se tísnil zhruba stejný počet lidí. "Jsem jako amatér pětačtyřicátý na světě v oboru. Kdo to má? Jsem šťastný jako blecha," dodal.

Chůze - 50 km:
1. Schwazer (It.) 3:37:09, 2. Tallent (Austr.) 3:39:27, 3. Nižegorodov (Rus.) 3:40:14, 4. García (Šp.) 3:44:08, 5. Tysse (Nor.) 3:45:08, 6. Nava (Mex.) 3:45:21, 7. Jamazaki (Jap.) 3:45:47, 8. Fedaczynski (Pol.) 3:46:51, ...45. Bílek (ČR) 4:18:32.

Reklama