Hlavní obsah

MOV vyzval federaci, aby přešetřil věk čínské gymnastky

PEKING

Světová gymnastická federace FIG bude muset přezkoumat věk dvojnásobné olympijské vítězky Che Kche-sin z Číny. Vyzval ji k tomu Mezinárodní olympijský výbor MOV vzhledem k podezření, že gymnastce ještě nebylo požadovaných 16 let, ačkoliv podle oficiálních materiálů se narodila 1. ledna 1992.

Článek

Che Kche-sin byla v Pekingu součástí vítězného družstva, triumfovala také na bradlech. Už před začátkem her a v jejich průběhu se ale v médiích spekulovalo, zda Číňané kvůli olympiádě nezfalšovali věk svých cvičenek. Vedle Che Kche-sin se mluvilo i o Ťiang Jü-jüan.

"Objevily se nesrovnalosti, které musí být vysvětleny. Vyzvali jsme FIG, aby se případem začal zabývat," řekl mluvčí MOV Giselle Daviesová, podle níž byla oslovena v této věci i čínská federace.

Nepotvrdila už, zda MOV zareagoval na zjištění agentury AP, která v průběhu olympiády přišla s tím, že má důkazy o manipulaci s věkem sportovkyň. V listopadu loňského roku agentura Nová Čína údajně vydala článek "10 největších nových hvězd", podle kterého je člence zlatého olympijského týmu Che Kche-sin třináct let. Podle AP byl tento článek později z archivu čínské agentury stažen, Američané však získali kopii.

Gymnastická federace se případem zabývala už v květnu, ale na žádné porušení pravidel nepřišla. Číňané na páteční tiskové konferenci zopakovali, že k podvodu nedošlo. "Všechny naše sportovní gymnastky na této olympiádě splňují požadavky pravidel o věku," zopakoval trenér Chuang Jü-pin.

Reklama