Hlavní obsah

Finále volejbalistů si na OH v Pekingu zahrají USA s Brazílií

PEKING

Volejbalisté Spojených států amerických postoupili do finále olympijských her v Pekingu, když porazili Rusko 3:2 na sety. Američané vedli už 2:0, ale své místo v boji o zlato si nakonec museli vybojovat až v pátém setu. Jejich soupeřem v nedělním finále budou obhájci prvenství z Atén Brazilci, kteří zdolali Itálii 3:1. Poražené týmy si také v poslední den olympiády zahrají o bronz.

Článek

Výběr USA, který má za sebou v posledním období obrovský vzestup a nedávné vítězství v prestižní Světové lize, vstoupil do zápasu velmi sebevědomě a získal úvodní dva sety. Přestože v tom prvním prohrával 12:15, dokázal pěti míči otočit na 17:15 a dovést ho k vítězství 25:22. Podobný byl i vývoj druhého setu, v němž si Rusové vypracovali slibný náskok 20:17, ale potom již dokázali uhrát jediný míč.

Třetí set rozehráli lépe Američané a vedli 4:1, Rusové se však nevzdali a propracovali se za stavu 24:21 k třem setbolům. Tento náskok sice prohospodařili, ale přesto sadu získali poměrem 27:25. Ve velmi vyrovnané čtvrté sadě dokázali postupně pár míčů navíc vybojovat na svou stranu znovu Rusové a o prvním finalistovi tak musela rozhodnout zkrácená hra.

Američané v ní vedli 5:2, Rusové však srovnali na 7:7 a drama vrcholilo. V samém závěru si vzal za stavu 13:13 slovo Lee David, který nejprve zajistil pro USA ukázkovým "hřebem" mečbol a vzápětí se úspěšným blokem postaral i o jeho proměnění. Po dvou hodinách a pěti minutách se tak tým USA dostal po necelém měsíci do dalšího velkého finále a bude bojovat o zlato, které Američané již mají z her v Los Angeles 1984 a Soulu 1988.

Brazilci postoupili přes Itálii

V úvodu reprízy aténského finále sice jako první bodovali favorizovaní Brazilci, ale i vinou vlastních chyb vzápětí prohrávali 2:9. Italové poté kontrolovali vývoj první sady a kompaktním výkonem opřeným o výborný blok se mohli radovat z jasné výhry 25:19. Podobně jednoznačně skončil také druhý set, ale měl jiného vítěze. Brazilci se probudili, při vedení 5:4 získali dalších pět balonů a vedení si bez potíží pohlídali.

Důležitým faktorem, který přehoupl misky vah na stranu Jihoameričanů, byl také čím dál výraznější příspěvek hvězdného smečaře Giby, který se přitom v úvodu turnaje v Pekingu potýkal s lehkým zraněním ramena. Třetí set byl dlouho naprosto vyrovnaný, ale v jeho druhé polovině byli Brazilci přesnější a důraznější, díky čemuž ho také nakonec získali poměrem 25:21.

I ve čtvrté sadě se dlouho hrálo podle brazilského rytmu a favorit se dostal do trháku 9:4, Italové se však poté přiblížili až na 19:20, vzápětí se dostali po svém servisu i do výměny, ale brazilský trojblok je připravil o radost z vyrovnání. Za stavu 24:21 měli Brazilci první mečbol, soupeř ho stihl ještě úspěšným blokem odvrátit, jenže pak byl na smeči úspěšný Murilo a bylo rozhodnuto.

Brazílie tak bude mít proti reprezentaci USA šanci na reparát za neúspěšné semifinále závěrečného turnaje Světové ligy, v němž ji Američané před měsícem v Riu de Janeiro deklasovali jasně 3:0 na sety. Na zklamané Brazilce poté zbylo v domácím prostředí až čtvrté místo.

Volejbal - semifinále:
USA - Rusko 3:2 (22, 21, -25, -22, 13), Brazílie - Itálie 3:1 (-19, 18, 21, 22).

Reklama

Související témata: