Hlavní obsah

O basketbalový trůn se utkají Španělé s Američany

PEKING

Souboj úřadujících světových šampiónů ze Španělska s hvězdným výběrem Spojených států nabídne nedělní finále olympijského turnaje basketbalistů. Rozhodly o tom páteční semifinálové zápasy, v nichž nejdříve Španělsko v poslední čtvrtině otočilo zápas s Litvou a zvítězilo 91:86, zatímco Američané, kteří naposledy vyhráli velký turnaj v roce 2000 na OH v Sydney, si bez větších problémů poradili s obhájci aténského prvenství Argentinci v poměru 101:81.

Článek

Nástupci slavného barcelonského Dream Teamu s Michaelem Jordanem, Magicem Johnsonem či Larrym Birdem neudělali chybu jako před čtyřmi lety a Argentině se vším všudy oplatili tehdejší semifinálovou porážku. Američané i dnes potvrdili roli největších adeptů na celkový triumf, semifinále jasně ovládli a naznačili, že po osmi letech by mohlo skončit jejich čekání na velké vítězství.

Argentina navíc už v první čtvrtině přišla o zraněného tahouna a nejlepšího střelce turnaje Manu Ginobiliho, strůjce slavné výhry v Aténách, který si obnovil zranění kotníku. Rozhozené Jihoameričany absence jejich dirigenta poznamenala, soupeř jim jenom v první čtvrtině nastřílel třicet bodů a získané výrazné vedení celý zápas už jen udržoval.

Argentinský pivot Luis Scola sice dělal, co mohl, ale s výjimkou trojkaře Delfina příliš velkou podporu u spoluhráčů nenašel, zatímco Američané i dnes působili týmově a potvrdili, že jejich silný výběr může udeřit jakýmkoli hráčem z jakékoli pozice. Hned sedm hráčů mělo dvouciferný bodový zápis.

Španělé otočili zápas s Litvou

Prvními finalisty olympijského turnaje se stali Španělé. Úřadující světoví šampióni otočili nepříznivě se vyvíjející duel s Litvou. Španělé museli ukázat všechno ze svého umění a dlouho jim hrozilo, že se jich finálový zápas týkat nebude.

Litevci dlouho vedli, sázeli hlavně na skvělou střelbu z tříbodové vzdálenosti a do poslední desetiminutovky šli s čtyřbodovým náskokem. Závěrečnou čtvrtinu ale jasně ovládli Španělé. Ti výrazně zlepšili obranu, donutili soupeře k několika ztrátám míče a sedm minut před závěrečným klaksonem získali těsný náskok, který udrželi až do konce.

V neděli se v 6:00 utkají o třetí místo Argentina s Litvou, v 8:30 odstartuje očekávané finále mezi USA a Španělskem.

LOH 2008 - BASKETBAL, SEMIFINÁLE:
Španělsko - Litva 91:86 (21:19, 40:42, 62:66)
Nejvíce bodů: P. Gasol 19, Fernandez 18, Reyes 13, Jimenez 11 - Jasaitis a Jasikievičius 19, Javtokas 15, Lavrinovič 13, Kaukenas 11.
Argentina - USA 81:101 (11:30, 40:49, 64:78)
Nejvíce bodů: Scola 26, Delfino 19, Quinteros 12, Nocioni 10 - Anthony 21, James 15, Wade, Bryant a Paul po 12, Bosh 11, Howard 10.

Reklama