Hlavní obsah

Bolt získal se štafetou třetí zlato v Pekingu, opět v rekordu

PEKING

Jamajský sprinter Usain Bolt získal na olympijských hrách v Pekingu třetí zlatou medaili, navíc opět ve světovém rekordu. Vítěz závodů na 100 i 200 metrů tentokrát na třetím úseku štafety na 4x100 metrů přispěl k prvenství jamajského kvarteta v čase 37,10 sekundy.

Článek

Dosavadní historické maximum drželi Američané, kteří na olympijských hrách v Barceloně 1992 i na mistrovství světa o rok později ve Stuttgartu zaběhli čas 37,40. Nesta Carter, Michael Frater, Bolt a Asafa Powell v pátek jejich výkon překonali o tři desetiny sekundy.

"Ty pocity se nedají popsat. Jsou to nejskvělejší olympijské hry v historii a pocity jsou pře-krá-sné," uvedl Bolt, který opět ohromil skvělým během na třetím úseku. V zatáčce využil své schopnosti z dvoustovky a Powellovi předal štafetu s velkým náskokem. "Rozhodli jsme se, že světový rekord překonáme. Jsme skvělý tým."

Jamajčané si znovu přivlastnili světový rekord v krátké štafetě po 44 letech. "Hodně to pro nás znamená. Jsme šťastní, že ho máme zpátky. Jamajka je sprinterskou baštou a teď si rekord udržíme," řekl Powell, bývalý světový rekordman na 100 metrů.

Stříbro brali běžci Trinidadu a Tobaga

Stříbro získal s téměř vteřinovým odstupem Trinidad a Tobago, třetí doběhli Japonci. "Tohle chutná skoro stejně jako vítězství. Bolt je výjimečný atlet, být druhý v tomhle případě není žádná ostuda," řekl člen trinidadské štafety Marc Burns, jenž se Boltovi díval na záda z uctivé vzdálenosti i ve finále stovky.

Štafeta úřadujících mistrů světa z USA v čele s trojnásobným šampionem z Ósaky Tysonem Gayem nezvládla ve čtvrtečním rozběhu předávku.

V ženské štafetě se jamajským sprinterkám nepovedlo navázat na triumfální vystoupení v individuálních závodech a vinou chyby na druhé předávce závod nedokončily. Zaváhání favoritek využily ruské běžkyně, které vyhrály před kvartety Belgie a Nigérie. Američanky ve finále chyběly poté, co si stejně jako muži v rozběhu nepředaly kolík.

Jamajské naděje zmařily při druhé předávce stříbrné medailistky ze stovky Sherone Simpsonová a Kerron Stewartová. "Mrzí nás, že to holkám nevyšlo. Příště se to snad povede oběma štafetám," řekl Bolt. "Nemáme důvod ke zklamání, byla to pro nás skvělá olympiáda," uvedla Stewartová, která se podílela na triumfálním vystoupení jamajských sprinterů.

LOH 2008 - ATLETIKA:
Muži - 4x100 m:
4x100 m: 1. Jamajka (Carter, Frater, Bolt, Powell) 37,10 - světový rekord, 2. Trinidad a Tobago (Bledman, Burns, Callender, Thompson) 38,06, 3. Japonsko (Cukahara, Suecugu, Takahira, Asahara) 38,15, 4. Brazílie 38,24, 5. Německo 38,58, 6. Kanada 38,66, Nizozemsko a Čína diskvalifikovány.
Ženy - 4x100 m:
1. Rusko (Poljakovová, Fedorivová, Guščinová, Čermošanská) 42,31, 2. Belgie (Borleeová, Marienová, Ouedraogová, Gevaertová) 42,54, 3. Nigérie (Idoková, Kemasuodeová, Ismailaová, Osayomiová) 43,04, 4. Brazílie 43,14, 5. Německo 43,28, Británie a Jamajky nedoběhly, Polsko diskvalifikováno.

Reklama

Související témata: