Hlavní obsah

Huříková závod bikerek po pádu nedokončila, vyhrála Němka Spitzová

Vítězkou olympijského závodu v cross country na horských kolech se v Pekingu stala šestatřicetiletá německá cyklistka Sabine Spitzová, která si tak vylepšila třetí místo z Atén. Druhá v sobotu nečekaně dojela polská závodnice Maja Wloszczowská, bronz vybojovala Ruska Irina Kalenťjevová. Tereza Huŕíková upadla hned v prvním kole a závod nedokončila.

Článek

Z třicítky žen na startu vyrazila nejlépe Kanaďanka Premontová, za níž se usadila úřadující mistryně světa Fullanaová ze Španělska a také Spitzová, jež před dvěma měsíci skončila na světovém šampionátu druhá. Zkušená německá závodnice, mistryně světa z roku 2003, záhy převzala v technické pasáži s náročným sjezdem vedení a v cíli prvního z šesti okruhů již měla náskok 20 sekund.

Jediná česká bikerka na startu Tereza Huříková utrpěla hned v prvním kole pád, pro který nakonec závod nedokončila. Jedenadvacetiletá česká závodnice špatně odstartovala, ve sjezdu měla pád a závod pro ni skončil. "Ve sjezdu přede mnou upadly Australanka a Novozélanďanka. Narazila jsem si žebra a vůbec chvíli nemohla dýchat," řekla ČTK druhá nejmladší závodnice na startu. "Byla jsem vzadu, a tak se nebylo čemu divit, měla jsem být více vepředu. Strašně mě to mrzí hlavně pro lidi kolem mě, především trenéra Lutovského," dodala Huříková.

Své místo v čele rychle vyklidila Fullanaová, začala ztrácet a v třetím kole ze závodu odstoupila. To už na trati nebyla ani Premontová, vítězka předposledního závodu Světového poháru, která odstoupila kvůli potížím s kolem.

Zato Spitzová svůj náskok neustále zvyšovala, po třetině závodu již měla před druhou Wloszczowskou náskok 49 sekund. Na Rusku Kalenťjevovou a Pendrelovou z Kanady se dopředu dotáhla domácí Jing Liou, naopak v hloubi pole jezdila obhájkyně zlata z Atén Norka Dahleová-Flesjaaová, která se po loňských zdravotních potížích nedokázala vrátit do své bývalé formy a nakonec také ze závodu odstoupila.

Stříbro si vyjela Polka Wloszczowská

Němka, která na dvou posledních šampionátech vybojovala stříbro, v čele udržovala vysoké tempo a nedovolila soupeřkám se přiblížit. Naopak ve čtvrtém kole se začal rozplývat medailový sen pro domácí fanoušky, když na nejlepší nestačila Jing Liou. V dalším okruhu se sice začala rázně drát kupředu její krajanka Žen Čcheng-jüan, která byla po prvním kole až na 17. místě, ale to již bylo na boj o medaili pozdě.

Do posledního kola vjela Spitzová s náskokem minuty před Wloszczowskou, přibližně stejnou ztrátu na Polku měly Kalenťjevová s Pendrelovou, které si to v závěru rozdaly o bronz. Více sil měla zkušenější Ruska, která si tak po zlatu na loňském MS připsala další velký úspěch.

LOH 2008 - Horská kola:
Ženy: 1. Spitzová (Něm.) 1:45:11, 2. Wloszczowská (Pol.) -41, 3. Kalenťjevová (Rus.) -1:17, 4. Pendrelová (Kan.) -1:26, 5. Žen Čcheng-jüan (Čína) -2:29, 6. Henziová (Švýc.) -3:30, 7. McConnellougová -5:23, 8. Goldová (obě USA) -5:40, ...Huříková (ČR) nedokončila.

Reklama