Hlavní obsah

Messi režíroval cestu fotbalistů Argentiny k olympijskému zlatu

PEKING

Hvězdný argentinský fotbalový tým splnil na olympijksých hrách roli favorita. V téměř vyprodaném, ale nefotbalově tichém, Ptačím hnízdě a úmorném poledním vedru Messi a spol porazili 1:0 Nigérii gólem Di Marii, který přesným lobem přehodil brankáře Vanzekina. Argentina vyhrála druhý olympijský turnaj v řadě, přičemž u obou triumfů byl záložník Mascherano.

Článek

Argentinci vyhráli všech šest utkání na olympiádě, ale to poslední pro ně bylo nejtěžší. Nigériici perfektní presink zkombinovali s tvrdým až záludným bráněním Messiho, na což Jihoameričané dlouho nemohli najít protizbraň, i když se snažili hrát fotbal. Sudí Kassai z Maďarska byl ke hře Afričanů hodně tolerantní. V každém poločase však dal hráčům jednou možnost se občerstvit, což udělal na pokyn doktora Jiřího Dvořáka, původem českého lékaře, žijícího ve Švýcarsku, který je předsedou lékařské komise FIFA.

Argentinci poprvé zaútočili krátce po úvodním hvizdu, ale Agüero přihrávku Messiho nezužitkoval a Di Mariu zastavil faul soupeře. Později skončil obdobně Messi, kterého v pokutovém území srazil Okonkwo. Afričané ožili, ale hlavička Odemwingieho, ani střely Okoronkwa a Obinny v síti neskončily. Po půl hodině měl po chybě argentinské obrany tutovku Isaac, ale jeho technický oblouček Romero chytil. Na druhé straně protáhl Vanzekina bombou Di Maria.

Romero spoluhráče podržel 

Hned po změně stran zachránil nigerijský brankář před Agüerou. Tato akce zahájila mohutnou ofenzívu Argentinců. Messi po slalomu mezi čtyřmi hráči znovu protáhl gólmana soupeře. A největší argentinská hvězda byla i u zlatého gólu. Přesný pas Messiho vybídl ke sprintu Di Mariu, který obloučkem na hranici šestnáctky přehodil vyběhnuvšího Vanzekina.

Afričané zmobilizovali síly, ale Obinna ve slibné pozici nechal vyniknout Romera. později Ajilore těsně minul. Dvakrát zahřmělo málem na druhé straně, ale Argentinci obě akce, v nichž znovu figuroval skvělý Messi, nedotáhli. Když pak Romero zlikvidoval i Anichebeho dorážku zblízka, Argentinci si i v sedmiminutovém prodloužení zlato pohlídali.

Fotbal, muži - finále:
Argentina - Nigérie 1:0 (0:0)
Branka: 58. Di Maria. Rozhodčí: Kassai (Maď.). ŽK: Di Maria, Monzon, Riquelme - Obinna, Apam. Diváci: 89 000.
Argentina: Romero - Zabaleta, Garay, Pareja, Monzon - Gago, Mascherano, Riquelme, Di Maria (88. Banega) - Agüero (79. Sosa), Messi (90. Lavezzi). Trenér Sergio Batista.
Nigérie: Vanzekin - Adeley, Okonkwo, Apam, Adefemi - Kaita, Isaac (70. Ekpo), Ajilore, Obinna - Okoronkwo (64. Anichebe), Odemwingie. Trenér: Siasia.

Reklama

Související témata: