Hlavní obsah

Ruské akvabely potřetí na olympiádě zaznamenaly double

PEKING

Ruské reprezentantky nadále jednoznačně vládnou synchronizovanému plavání. Na olympiádě v Pekingu stejně jako na předchozích dvou hrách vyhrály nejen soutěž párů, ale i kategorii družstev. V ní dnes bezmála o bod odsunuly na druhé místo Španělky, třetí skončily domácí reprezentantky.

Článek

Rusky měly v týmu dvojnásobné olympijské šampiónky v kategorii dvojic Anastasii Jermakovovou a Anastasii Davydovovou, které dokonale zapadly mezi svých šest krajanek. Za finálovou volnou sestavu dostaly Rusky osm desítek z deseti možných a díky škrtání získaly absolutní známku 50 bodů. V součtu s pátečním technickým programem nasbíraly zlaté medailistky z posledních pěti světových šampionátů 99,500 bodu.

Finálový volný program skončil dramaticky pro Japonku Hiromi Kobajašiovou, kterou postihla slabost a z vody jí musely pomoci týmové kolegyně společně s dvěma pořadateli. Bazén pak opustila na nosítkách.

Podle mluvčího japonského týmu Hirošiho Takeučiho za problémy třiadvacetileté akvabely, která startovala na prvních olympijských hrách, stál stres. "Něco podobného se jí už stalo. Bude v pořádku. Nemějte obavy, není ve vážném stavu," uvedl s tím, že plavkyně je při vědomí a odpočívá v hale.

Japonky dodatečně dostaly dvoubodovou penalizaci za dotyk dna bazénu během sestavy a v konečném pořadí klesly ze čtvrtého na páté místo, o které se dělí s Američankami. Od zařazení této disciplíny do olympijského programu v roce 1996 tak poprvé nemají medaili.

SYNCHRONIZOVANÉ PLAVÁNÍ:
Družstva: 1. Rusko 99,500 bodu, 2. Španělsko 98,251, 3. Čína 97,334, 4. Kanada 96,167, 5. USA a Japonsko obě 95,334, 7. Austrálie 82,167, 8. Egypt 80,833.

Reklama

Související témata: