Hlavní obsah

Francouzský biker Absalon obhájil olympijské zlato

Olympijským vítězem v cross country na horských kolech se stal stejně jako před čtyřmi roky v Aténách favorizovaný Julien Absalon. Francouzský triumf v sobotu umocnil druhým místem Jean-Christophe Peraud a bronz získal Švýcar Nino Schürter. Osmnáctý dojel mezi padesátkou startujících Jaroslav Kulhavý, čímž dosáhl nejlepšího výsledků českých bikerů pod pěti kruhy.

Článek

Čtyřnásobný mistr světa Absalon závod v Pekingu naprosto ovládl a vynahradil si dokonale nezdar z letošního světového šampionátu, který nedokončil. Soupeřům ukázal záda hned v druhém kole a rychle získal minutový náskok, který s přehledem uhájil až do cíle závodu na 35,6 km.

Kulhavý v tropickém vedru kolem 33 stupňů Celsia začal slibně a v cíli prvního z osmi kol byl klasifikován na 13. místě. Poté ale začal klesat a ve čtvrtém kole vypadl z první dvacítky. V posledním kole dokázal zrychlit a vylepšil 22. místo Radima Kořínka z Atén.

"Bylo to hodně těžké. Kopce se ze začátku nezdály, ale pak to bylo hodně náročné. Bylo těžké na ně jen vyjet. Navíc tam nebyla místa na odpočinek," řekl třiadvacetiletý jezdec novinářům.

Se svým startem do závodu, po němž byl těsně za první desítkou, byl spokojen. "Po prvním kole to vypadalo dobře, přijel jsem s první skupinkou a nebyl ani moc unavený. Čekal jsem, že to bude dobré, ale to se nestalo. Jelo se mi čím dál hůře. Jen v posledním kole se to zlepšilo. Celkově nejsem spokojený," uvedl Kulhavý.

Na rozdíl od Huříkové problém neměl

S náročností 4,4 kilometru dlouhého okruhu prý ale na rozdíl od Terezy Huříkové problém neměl. "Techniku jsem zvládal docela dobře, z kopce jsem problém jsem neměl. Potíže jsem měl spíš při jízdě do kopců, což mě vyvádělo z tempa. Jsem spíš tempař a tohle mi nesedlo," řekl Kulhavý. Před čtyřmi lety v Aténách do cíle po technických problémech s kolem nedojel. "Tady to byl lepší závod. Ukázalo se ale, že startovní pole se zkvalitnilo, dnes tu bylo tak třicet dobrejch lidí," dodal.

Absalon si dal dodatečný dárek k 28. narozeninám, které oslavil během her. "Vyhrát na olympiádě není nikdy snadné, ale asi jsem to zvládl dobře," komentoval svou suverénní jízdu. "Ale v našem sportu se může stát cokoliv. Můžete mít infarkt nebo technickou závadu. Vítězstvím jsem si byl jistý až při sjezdu na stadión, protože závěrečná část posledního okruhu byla hodně těžká. Pak už bych to došel, kdyby bylo potřeba," uvedl Francouz.

Za jasně vedoucím Absalonem se drželi Švéd Kessiakoff, překvapivě Ital Fontana, Švýcaři Schürter a mistr světa Sauser a rychle se do skupiny dotáhl Perraud. Ten k překvapení všech nastoupil v závěru třetího kola a usadil se na druhém místě, které už udržel. V 32 letech si dojel pro životní úspěch, dosud bylo jeho nejlepším výkonem sedmé místo na loňském MS.

Po polovině závodu se do skupiny pronásledovatelů dotáhl jeden z nejlepších cyklokrosařů světa Belgičan Sven Nijs a zapojil se do boje o bronz. V závěru však do souboje o stupně vítězů nezasáhl a skončil devátý. O bronzu se rozhodlo až v posledních desítkách metrů, když dvaadvacetiletý Schürter zdolal o deset let staršího Sausera.

CROSS COUNTRY:
Muži: 1. Absalon 1:55:59, 2. Perraud (oba Fr.) -1:07, 3. Schürter -1:53, 4. Sauser (oba Švýc.) -1:55, 5. Fontana (It.)-4:00, 6. Soukup (Rak.) -4:12, 7. Killen (Brit.) -4:15, 8. Lejarreta (Šp.) -4:22, ...18. Kulhavý (ČR) -7:21.

Reklama