Hlavní obsah

Olympijské zlato získaly poprvé házenkářky Norska

PEKING

Norské házenkářky poprvé získaly olympijské zlato. V sobotním finále v Pekingu porazily Rusko 34:27 a vyhrály tak souboj o nejlepší tým současnosti. Oba celky se totiž utkaly ve finále velké házenkářské akce už potřetí za sebou: na předloňském mistrovství Evropy se z titulu radovaly Norky, na světovém šampionátu v roce 2007 naopak Rusky. Bronzové medaile v čínské metropoli získaly korejské reprezentantky.

Článek

Norky vstoupily do zápasu o zlato ve velkém stylu a až do konce nedaly Ruskám nejmenší šanci. V průběhu utkání si udržovaly bezpečný náskok, který se v jednu chvíli vyšplhal dokonce až na 11 gólů. Díky tomu si mohly dovolit začít s oslavami už dlouho před koncem utkání a zcela vypustit závěr, v němž se soupeřkám podařilo čtyřmi góly za sebou zkorigovat výsledek.

Mistryně Evropy tak oplatily Ruskám porážku z loňského finále mistrovství světa. Díky nim zůstalo olympijské zlato na severu Evropy, když na trůnu vystřídaly Dánsko. To se na letošní hry nedostalo.

Norské reprezentantky sobotním triumfem zkompletovaly sadu olympijských medailí. Z her v Soulu 1988 i v Barceloně 1992 přivezly stříbro, před osmi lety v Sydney získaly bronz.

HÁZENÁ - finále:
Norsko - Rusko 34:27 (18:13)
Nejvíce branek: Riegelhuthová 9, Lybekková 7, Nybergová 5 - Bliznovová 6, Dmitrijevová 5, Postnovová a Poljonovová po 4.
Konečné pořadí: 1. Norsko, 2. Rusko, 3. Korea, 4. Maďarsko, 5. Francie, 6. Čína, 7. Rumunsko, 8. Švédsko, 9. Brazílie, 10. Kazachstán, 11. Německo, 12. Angola.

Reklama

Související témata: