Hlavní obsah

Skandál při taekwondu: Kubánec Matos kopl rozhodčího do hlavy

PEKING

K velkému skandálu, jaký olympijská historie nepamatuje, došlo v sobotu v hale Vědeckotechnické univerzity v Pekingu, kde v sobotu vrcholily boje taekwondistů. Jednatřicetiletý Kubánec Angel Valodia Matos v utkání o bronz v kategorii nad 80 kg napadl dva rozhodčí. Jednomu dokonce způsobil zranění, když ho přesně mířeným taekwondistickým kopem zasáhl do hlavy.

Článek

Hned na místě byli on i trenér, který ho nedokázal zadržet, potrestáni doživotním zákazem činnosti v tomto sportu a oběma byla odebrána akreditace. Incidentem se bude ještě zabývat vedení kubánské výpravy, které se už sudím omluvilo.

Matos, olympijský vítěz ze Sydney 2000 v kategorii do 80 kg, přešel úspěšně soutěží přes Itala Leonarda Basileho a ve čtvrtfinále přes Číňana Liou Siao-po. V semifinále rozhodl jediný bod pro Korejce Cha Dongmina, což Kubánce naštvalo, ale smířil se s bojem o bronz.

V něm nastoupil proti Kazachovi Armanu Čilmanovi a po druhém kole vedl. Při jednom úderu si však poranil nohu a nechal se ošetřit. Pravidly povolený čas je jedna minuta. Ten však překročil a rozhodčí Šakir Čelbat vyhlásil vítězem Čilmanova.

Doživotní diskvalifikace 

V tu chvíli vyběhli na žíněnku trenéři obou borců. Zatímco Čilmanov sledoval dění v poklidu, na pomoc svému kouči vyrazil Matos a v nastalém zmatku napadl nejen rozhodčího, ale i jednoho z jeho čtyř pomocníků, kteří se pokoušeli situaci uklidnit. Jednoho kopl do hlavy, do dalšího strčil a poté si odplivl na žíněnku. Hned však zasáhli pořadatelé a Matos i jeho kouč byli vyvedeni z arény. Zástupce Mezinárodní federace taekwonda závodníka posléze doživotně diskvalifikoval a MOV následně vyloučil z her.

Matos tak nemá ani páté místo, ale v tomto sportu, minimálně na mezinárodní úrovni, už do konce života nesmí působit, dokonce ani v roli trenéra nebo činovníka.

Předehrou skandálu byl už chybný verdikt sudích ve čtvrtfinálovém utkání ženské kategorie nad 67 kg mezi Britkou Sarah Stevensonovou a domácí Čchen Čung, která útočila na třetí olympijské zlato v řadě. Sudí nepostřehly přesný útok Britky na hlavu soupeřky a vítězkou vyhlásili Číňanku. Po prostestu Britů poprvé v olympijské historii taekwonda k zděšení domácích verdikt změnili ve prospěch mistryně světa a dvojnásobné mistryně Evropy.

Stevensonová prohrála v semifinále s pozdější vítězkou Marií del Rosario Espinozovou z Mexika, ale za hlasitých, až nenávistných protestů čínských diváků vybojovala bronz. Protestů na výkony rozhodčích však bylo v taekwondu mnohem víc.

TAEKWONDO:
Muži - nad 80 kg:
Finále: Ča Tong-min - Nikolaidis 5:4,
o 3. místo: Chukwumerije (Nig.) - Irgašev (Uzb.) 4:3, Čilmanov (Kaz.) - Matos (Kuba) 2:3 diskvalifikace.
Konečné pořadí: 1. Ča Tong-min, 2. Nikolaidis, 3. Čilamnov a Chukwumerije, 5. Matos a Irgašev, 7. Zrúrí (Mar.) a Moitland (Kost.).
Ženy - nad 67 kg:
Finále: Espinozová (Mex.) - Solheimová (Nor.) 3:1,
o 3. místo: Falavignaová (Braz.) - Kedzierská (Švéd.) 5:2, Stevensonová (Brit.) - Abd Rabová (Eg.) 5:1.
Konečné pořadí: 1. Espinozová, 2. Solheimová, 3. Falavignaová a Stevensonová, 5. Abd Rabová a Kedzierská, 7. Ben Hamzaová (Tun.) a Cheová (Malaj.).

Reklama

Související témata: