Hlavní obsah

Kubánští boxeři se olympijského zlata zatím nedočkali

PEKING

Tradiční velmoc amatérského boxu Kuba se v prvním finálovém dnu nedočkala zlaté olympijské medaile. První dva její finalisté svým soupeřům v sobotu podlehli, další dvě šance budou mít Kubánci v neděli.

Článek

Ve váhové kategorii do 51 kilogramů získal prvenství mistr světa z roku 2003 Somdžit Džongdžohon, jenž porazil 8:2 na body Andrise Laffitu. Emilia Correu zase porazil 16:14 Brit James DeGale ve váze do 75 kg.

Druhý thajský zástupce ve finále Manus Búnjumnong neobhájil zlato z Atén, když podlehl Felixu Diazovi z Dominikánské republiky. "Chtěl bych toto prvenství věnovat rodičům, mým dvěma dětem a všem doma, kteří ve tři hodiny ráno sledovali mé zápasy. Je to velký úspěch nejen pro mě, ale i pro celou zemi. Neměl jsem v ringu trenéra, ale kouzelníka. Ten našel tu správnou strategii na Búnjumnonga," rozplýval se Diaz.

Malý stát ze Střední Ameriky tak získal v Pekingu své premiérové zlato. Jediným dalším olympijským vítězem z Dominikánské republiky je překážkář Felix Sánchez.

Jediné sobotní finále skončilo dříve než po čtyřech kolech. V kategorii do 57 kilogramů vlétl do ringu Ukrajinec Vasil Lomačenkov takovým způsobem, že ještě před skončením prvního kola za stavu 9:1 na body ukončil rozhodčí jeho duel s Francouzem Khedafim Djelkhirem po technickém k.o.

BOX - finále:
Do 51 kg: Džongdžohon (Thaj.) - Laffita (Kuba) 8:2.
Konečné pořadí: 1. Džongdžohon, 2. Laffita, 3. Balakšin (Rus.) a Picardi (It.), 5. J. Kumar (Indie), Acevedo (Portor.), Junusov (Tádž.), Šeríf (Tun.).
Do 57 kg: Lomačenkov (Ukr.) - Djelkhir (Fr.) technické k.o. v 1. kole.
Konečné pořadí: 1. Lomačenkov, 2. Djelkhir, 3. Kilic (Tur.) a Imranov (Ázerb.), 5. Chádí (Alž.), Li Jang (Čína), Torriente (Kuba) a Santos (Mex.).
Do 64 kg: Diaz (Dom. rep.) - Búnjumnong (Thaj.) 12:4.
Konečné pořadí: 1. Diaz, 2. Búnjumnong, 3. Iglesias (Kuba) a Vastine (Fr.), 5. Urančimeg (Mong.), Sepahvandí (Írán), Kovaljov (Rus.) a Sapijev (Kaz.).
Do 75 kg: DeGale (Brit.) - Correa (Kuba) 16:14.
Konečné pořadí: 1. DeGale, 2. Correa, 3. Sutherland (Ir.) a V. Kumar (Indie), 5. Blanco (Ven.), Artajev (Kaz.), Rasulov (Uzb.) a Gongora (Ekv.).
Do 91 kg: Čachkijev (Rus.) - Russo (It.) 4:2.
Konečné pořadí: 1. Čachkijev 2. Russo, 3. Acosta (Kuba) a Wilder (USA), 5. Pavlidis (Řec.), Mbumba (Fr.), Aržáví (Mar.) a Usyk (Ukr.).

Reklama

Související témata: