Hlavní obsah

Boltovy výkony nemají podle šéfa atletů v historii obdoby

PEKING

Výkony, které předvedl na olympijských hrách v Pekingu jamajský sprinter Usain Bolt, nesnesou podle šéfa světové atletiky Lamina Diacka srovnání s ničím z minulosti. Předseda IAAF míní, že Bolt předčil svými triumfy v rekordních bězích na 100 a 200 metrů a ve sprinterské štafetě i legendárního Američana Carla Lewise, jenž na hrách v Los Angeles 1984 vyhrál tyto tři disciplíny a ještě skok do dálky.

Článek

"Carl Lewis vyhrál čtyřikrát, ale ten dojem nebyl takový. Nebylo to ve světových rekordech, v tom je ten rozdíl," řekl v sobotu novinářům Diack.

Bolt ho ohromil především ve finále běhu na 200 metrů, v němž časem 19,30 sekundy překonal památný rekord Američana Michaela Johnsona. "Čekal jsem, že ten rekord jednou zaběhne, ale ne tady. Byl fantastický. Je to privilegium, že ho máme. Pro náš sport je to skvělé, dělá atletice výbornou reklamu," prohlásil senegalský funkcionář.

Světový rekord zlepšil Bolt i na stovce, přestože v závěru zvolnil a začal už před cílem radostně gestikulovat. Diackovi na rozdíl od předsedy Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Rogga běžcovo bujaré veselí ani v nejmenším nevadilo. "Myslím, že je to normální," uvedl.

Rogge vytkl Boltovi, že neprojevil soupeřům dostatek úcty, když dával okatě najevo svou převahu a po doběhu se ihned vydal oslavovat, aniž si se všemi podal ruku. "Je normální, že se nevracel zpátky, když proběhl cílem," zastal se dvaadvacetiletého sprintera Diack.

Komentáře šéfa MOV se nelíbily ani jamajské vládě. "Bylo to nešťastné prohlášení, zvlášť teď, když se snažíme, aby se zapojilo co nejvíce mladých lidí. Musíme dát mladým možnost projevit jejich osobnost," řekl ministr pro turistický ruch Edmund Bartlett.

Reklama