Hlavní obsah

Boxerská federace prošetří nasazování rozhodčích v Pekingu

PEKING

Mezinárodní boxerská asociace (AIBA) se chystá prošetřit tvrzení jednoho z momentálně suspendovaných činovníků, který zpochybnil nasazování rozhodčích na olympijských hrách v Pekingu. Rumunský boxerský manažer Rudi Obreja, jenž působil v roli technického delegáta, neuvedl konkrétní případy, ale obvinil AIBA a její činovníky z manipulace s obsazováním sudích, které má být prováděno náhodným výběrem.

Článek

Obrejovi byla pozastavena činnost proto, že se vyjadřoval mimo oficiální disciplinární proces. "Zatím se na nic nepřišlo a nic nebylo prokázáno," uvedl technický delegát a zároveň Obrejův nadřízený Terry Smith. "Celá věc je předmětem vyšetřování. Kvůli podezřením, která máme, však nechceme celou věc zatím rozebírat, dokud nebudeme mít vše potvrzeno, nebo vyvráceno. Zatím nemáme žádný přesvědčivý důkaz," řekl Smith.

Připustil, že už před dvěma měsíci slyšel zvěsti o skupině lidí, která se snaží nasazování rozhodčích zmanipulovat. O to více však prý byla AIBA obezřetná, aby k zákulisním machinacím nedošlo.

Obsazení sudích na zápasy je náhodně generováno počítačem a žádný z nich nesmí rozhodovat v utkání, v němž by ho cokoliv spojovalo s jedním z boxerů. I poté však mají někteří z činovníků AIBA právo na změnu pro případy, které počítač nepostihne. Příkladem je třeba Kazachstán, který by mohl profitovat z rozhodování ruského rozhodčího.

Rumunova obvinění byla první, která zazněla z řad činovníků AIBA v průběhu olympiády, na níž se objevila řada protestů proti výsledkům zápasů a výhrad proti bodovacímu systému. Všechny čtyři protesty, které boxeři podali proti výsledkům, však byly neúspěšné.

Reklama