Hlavní obsah

Oblouček Argentince Di Marii měl cenu zlata

Karel Felt (Peking)Právo

Šťastné kolečko uprostřed trávníku udělali argentinští fotbalisté po závěrečném hvizdu finálového zápasu. Jejich oslavné tance nebraly konce. Gól dvacetiletého záložníka Benfiky Lisabon Angela Di Marii v sobotu pozlatil jejich cestu olympijským turnajem.

Článek

„Byl to zápas snů. Z výsledku mám velikou radost. Díky Bohu že jsem mohl být u toho a získat zlatou medaili. Moc si vážím toho, že mezi prvními gratulanty byl Diego Maradona,“ říkal viditelně šťastný Angelo Di Maria. „Dostal jsem perfektní přihrávku od Messiho, běžel jsem rovnou k brance. Všiml jsem si, že gólman vybíhá, zvedl jsem míč, ale bál jsem se, že rána není dost silná. Naštěstí byla, přelétla ho a míč skončil v síti. Ten oblouček měl cenu zlata. Jsem šťastný, tohle byl zatím nejdůležitější gól v mojí kariéře,“ dodal.

„Je štěstí být kapitánem takového týmu. Měsíc jsme se na tento turnaj tvrdě připravovali. Dnes jsme naši práci realizovali v zaslouženou medaili,“ dodal Juan Roman Riquelme z Boca Juniors s tím, že zápas s Nigérií byl ve vedru velice těžký a soupeř hodně zlobil presingem. „Ale poradili jsme si s tím,“ dodal.

Záložník Liverpoolu Javier Mascherano vyhrál zlato podruhé. Nechyběl v argentinském týmu ani před čtyřmi roky v Aténách. Je jedním z dvanácti fotbalistů, kteří získali v historii dvě olympijská zlata. „Jsem velmi pyšný na to, že jsem pomohl pro Argentinu získat dvě zlaté olympijské medaile. Je to úžasný pocit. Nemohu to štěstí ani slovy popsat. Nelze srovnávat dvě argentinská mužstva, jako nelze srovnávat mne před čtyřmi roky a nyní,“ řekl po utkání.

Maradona se raduje, díky Agüerovi je zlato v rodině

Sergio Agüera byl na turnaji nejlepším střelcem týmu. „Získat zlatou medaili se nepoštěstí každý den. Věnuji ji svoji přítelkyni Giannině Maradonové, moji rodině a mému synovi, který se brzy narodí,“ rozplýval se kanonýr Atlética Madrid, kde je jeho spoluhráčem Tomáš Ujfaluši. „Já jsem olympijskou medaili nikdy nezískal, ale zásluhou Sergia bude v rodině. Jsem velmi šťastný za argentinské hráče a jsem na ně hrdý. byli opravdu nejlepší,“ přidal se štěstím slzící Diego Maradona.

Velmi šťastný byl i trenér Sergio Batista, který uvedl: „Zlatá medaile je pro nás velmi významná. Kdyby se zápas nehrál v poledne, vypadal by jinak. Snažili jsme se,aby míč běhal víc než hráči. Nigérijci byli hodně nepříjemní, především jejich středová řada, ale my jsme byli trpěliví a šli za úspěchem. Co se týká Messiho, věděl jsem, že pro nás může být klíčovým hráčem a to splnil.“

Nigérijští fotbalisté byli hodně smutní. „Odvedli jsme kvalitní výkon, zasloužili jsme si vyrát, protože jsme byli lepší. Bohužel ne ti šťastnější,“ konstatoval lakonicky nigerijský útočník Victor Obinna z italského Chieva. „Oč byla Argentina lepší? O Messiho. Jinak to bylo minimálně vyrovnané utkání. v tom poledním horku, ale nemohli předvést oba týmy lepší fotbal,“ dodal nigerijský kouč Samson Siasia.

Reklama

Související témata: