Hlavní obsah

Arbitráž uznala, že zápasník Abrahamian měl důvod být naštvaný

PEKING

Švédský zápasník arménského původu Ara Abrahamian sice nezareagoval na svou porážku v semifinále olympijské soutěže do 84 kilogramů podle pravidel fair play, nicméně ke svému vzteku měl podle sportovní arbitráže CAS důvod. Abrahamian se postaral o jeden z největších skandálů her, když předčasně opustil stupně vítězů při vyhlašování a položil na žíněnku svou bronzovou medaili. Následně ho Mezinárodní olympijský výbor diskvalifikoval a bronz mu vzal i papírově.

Článek

Švédský zápasník se k CAS odvolal s námitkou, že trestný bod, který v duelu s pozdějším olympijským šampionem Andreou Minguzzim dostal, byl započítán až po skončení druhé části zápasu. Když k tomu došlo, Abrahamian automaticky zápas prohrál.

Jeho trenér poté požadoval přezkoumání situace z televizního záznamu, což představitelé mezinárodní federace FILA odmítli, stejně jako podaný protest.

Podle agentury AP se Abrahamian neodvolal k arbitráži kvůli ztrátě medaile, ale právě kvůli tomu, aby poukázal na chybu v pravidlech FILA, které neumožňují projednat okamžitý protest. Ve svém odvolání uvedl, že to je "porušení olympijské charty a vlastních pravidel FILA o fair play".

A v tom mu CAS dala zapravdu. "FILA by měla v budoucnu ustanovit komisi, která se bude zabývat stížnostmi typu, na které poukázal Abrahamian," uvedli mimo jiné představitelé arbitráže ve dvacetistránkovém verdiktu.

Reklama