Hlavní obsah

Wanjiru zajistil pro Keňu první olympijský triumf v maratónu

Keňská vytrvalecká velmoc má poprvé v historii olympijského vítěze v maratónu. V Pekingu v neděli na nejdelší běžecké distanci zvítězil Kamau Wanjiru ve špičkovém čase 2:06:32 hodiny, kterým skoro o tři minuty vylepšil dosavadní olympijský rekord.

Článek

Se ztrátou 44 sekund na teprve jednadvacetiletého světového rekordmana v půlmaratonu doběhl do cíle dvojnásobný mistr světa Džavád Gharíb z Maroka. Třetí skončil už s velkým odstupem vítěz letošního maratonu v Paříži Tsegay Kebede z Etiopie (2:10:00).

Wanjiru má na kontě loňské vítězství v maratonu ve Fukuoce a druhé místo z dubnového prestižního závodu v Londýně. V neděli při svém teprve třetím startu na této distanci nasadil k rozhodujícímu trháku pět kilometrů před cílem. "Diktoval jsem tempo, abych unavil ostatní běžce. Musel jsem, protože kdybych zpomalil, byl bych unavený já," řekl o své taktice Wanjiru, jehož dalším cílem je světový rekord. "Čas pod 2:04 je můj nejbližší cíl," dodal.

Jeho triumf na prestižní trati znamená, že Keňa se vrátí z Pekingu s větším počtem titulů než konkurenční Etiopie. Její běžci vyhráli sice všechny čtyři vytrvalecké závody na dráze, ale pro Keňu to dnes bylo už páté olympijské zlato. V maratonu Keňané nicméně dosud paběrkovali a jediné medaile získali Eric Wainaina, stříbrný v Sydney 2000 a bronzový v Atlantě 1996, a Douglas Wakiihuri, stříbrný ze Soulu 1988. "Máme v Keni už spoustu medailí, ale já jsem rád, že mám právě tuhle. Je historická," radoval se Wanjiru.

Etiopie se v závěrečné atletické disciplíně her nemohla spolehnout na světového rekordmana Haileho Gebrselassieho, který z obavy před smogem dal přednost startu na desítce. Obhájce aténského prvenství Stefano Baldini z Itálie skončil dvanáctý, nejlepším Evropanem byl na šestém místě Švýcar Victor Röthlin, bronzový medailista z MS. Keňský mistr světa Luke Kibet vzdal krátce za polovinou trati kvůli žaludečním potížím.

LOH 2008 - ATLETIKA:
Maratón:
1. Wanjiru (Keňa) 2:06:32, 2. Gharíb (Mar.) 2:07:16, 3. Kebede 2:10:00, 4. Merga (oba Et.) 2:10:21, 5. Lel (Keňa) 2:10:24, 6. Röthlin (Švýc.) 2:10:35, 7. Asfaw (Et.) 2:10:52, 8. Asmerom (Eritrea) 2:11:11.

Reklama