Hlavní obsah

Američtí basketbalisté zdolali Španělsko a vrátili se na trůn

PEKING

Basketbalisté Spojených států zdolali v nedělním finálovém utkání olympijského turnaje v Pekingu úřadující světové šampióny ze Španělska 118:107. Po osmi letech tak ukončili svoje čekání na velký triumf a po třech nepovedených turnajích, když dvakrát neuspěli na mistrovství světa a před čtyřmi lety ani na OH v Aténách, slaví návrat na pomyslný světový trůn. Jejich dominanci na palubovce v Pekingu dokládá všech osm vyhraných zápasů.

Článek

"Jsme zase tam, kam patříme. Ale museli jsme urazit dlouhý kus cesty," prohlásil po zápase s úlevou v hlase Kobe Bryant, opora amerického výběru. Ve finále se ale Američané na vítězství nadřeli dosud nejvíc na celém turnaji. Zarputilí mistři světa z předloňského roku se dlouho drželi na dostřel a favorité si jen mohli nechat zdát o tom, že závěr dohrají bezstarostně a ze setrvačnosti jako třeba páteční semifinále proti obhájcům olympijského vítězství z Argentiny.

Španělé dnes ukázali daleko víc než ve vzájemném souboji v základní skupině, který prohráli propastným rozdílem 37 bodů. "Španělé si zaslouží velké uznání. Měli jsme nějaký plán, ale oni byli celý zápas neuvěřitelní a ani na okamžik se nevzdali," pochválil Bryant soupeře.

Američany táhl Wade

Duel momentálně dvou nejlepších týmů světa byl důstojným vyvrcholením her, diváky nadchl a zdaleka nepřipomínal defenzivní partii svázanou taktikou, jak tomu občas v utkáních o všechno bývá. Už v první čtvrtině padlo v otevřeném duelu málo vídaných 69 bodů, což se stává většinou jen při exhibičních utkáních hvězd.

Američany od začátku za vysněným zlatem táhl hlavně Dwyane Wade, který už v prvním poločase nasázel 21 bodů a zastínil i své slavnější kolegy LeBrona Jamese či Bryanta. "Když o něco jde, tak se zodpovědnosti nikdy nezříkám. Jenom se do těch střeleckých pozic potřebuju dostat," pochvaloval si Wade, který proměnil devět střel z pole ze dvanácti pokusů. Hvězdy z NBA a nástupci slavného Dream Teamu z barcelonské olympiády v roce 1992 soupeře drtili i úspěšnými trojkami.

Naopak Španělé od počátku mírně ztráceli a jejich šance drželi nad vodou hlavně pivot Pau Gasol s kanonýrem Rudym Fernandezem. Američanům se však dlouho nepodařilo houževnatému soupeři zasadit rozhodující úder a basketbaloví fanoušci se necelé tři minuty před koncem těšili na vypjatou koncovku, když španělský kapitán Carlos Jimenez z rohu hřiště trefil trojku a snížil na 104:108.

Pau Gasol: Můžeme na sebe být hrdí

Americký tým se však mohl opřít o výrazné individuality a v kritické chvíli se znovu blýskl Wade, který odpověděl rovněž dalekonosným pokusem za tři body. Svému týmu tak před finišem znovu daroval bezpečnější sedmibodový náskok.

O něj už Američané nepřišli, naopak Španělé se ještě dopustili dvou technických chyb a vítězové ze čtyř trestných hodů mohli svůj trhák navýšit. "Ale i tak na sebe můžeme být hrdí. Dokázali jsme se prát až do konce a drželi jsme s Američany krok," uvedl Pau Gasol. Půl minuty před koncem si ale už Američané na lavičce vychutnávali sladký triumf, kterým navázali i na zlato svých krajanek v ženské soutěži.

Tím potvrdili současnou americkou nadvládu nad světovým basketbalem. Tahoun Bryant měl jasno v tom, co výběr USA přivedlo až na vrchol. "Byli jsme tady jako jeden velký tým. Často se o nás mluví jako o arogantních hvězdách, ale tady jsme ukázali pravý opak. Drželi jsme pospolu a všechno dali ve prospěch týmu," zdůraznil Bryant. Zajedno s ním byl i kouč Mike Krzyzewski. "Jsem na chlapce pyšný. Hráli skvěle," řekl a zároveň vysekl poklonu i soupeři. "Myslím, že to byl jeden z nejlepších mezinárodních zápasů v historii."

Basketbalisté Argentiny získali i bez Ginobiliho bronz

Bronzové medaile vybojovali basketbalisté Argentiny. Obhájci zlata z Atén si v závěrečném duelu poradili s Litvou 87:75 a oplatili jí porážku ze základní skupiny. V utkání přitom postrádali svého nejlepšího hráče Manua Ginobiliho, jenž se zranil v úvodu semifinále proti USA.

Souboj neúspěšných semifinalistů neměl výrazného favorita, čemuž nasvědčovaly i úvodní minuty. Rozhodující náskok si Argentinci vytvořili v polovině druhé čtvrtiny, kdy sérií tříbodových košů odskočili na rozdíl deseti bodů. O přesnou střelbu se staral především autor 20 bodů Carlos Delfino a Luis Scola, jenž zaznamenal o čtyři méně. Když na konci třetí čtvrtiny zvýšil po jednom z mnoha získaných míčů Nocioni již na 68:44, bylo o osudu utkání rozhodnuto.

Litva po předchozích třech bronzech zůstala podruhé za sebou na olympiádě bez medaile. Od roku 1992, kdy vysílá na hry samostatný výběr, přitom nechyběla nikdy mezi nejlepší čtyřkou. Pro Argentinu je to po zlatu z Atén teprve druhá basketbalová medaile.

Basketbal, muži:
Finále: USA - Španělsko 118:107 (38:31, 69:61, 91:82)
Nejvíce bodů: Wade 27, Bryant 20, James 14, Paul a Anthony 13 - Fernandez 22, P. Gasol 21, Navarro 18, Jimenez 12, M. Gasol 11, Reyes 10. Rozhodčí: Brazauskas (Lit.), Estevez (Arg.), Jungebrand (Fin.). Trestné hody: 37/27 - 28/23. Fauly: 26:29. Trojky: 13:8. Diváci: 11.083.
O 3. místo: Argentina - Litva 87:75 (46:34)
Nejvíce bodů: Delfino 20, Scola 16, Nocioni 14, Gutierrez a Quinteros po 11 - Šiškauskas 15, Kaukenas 14, Jasikevičius 9.
Konečné pořadí: 1. USA, 2. Španělsko, 3. Argentina, 4. Litva, 5. Řecko, 6. Chorvatsko, 7. Austrálie, 8. Čína.

Reklama

Související témata: