Hlavní obsah

Volejbalisté USA vyhráli olympijský turnaj, Brazílii zdolali 3:1

Volejbalisté USA vyhráli olympijský turnaj v Pekingu. V nedělní finále porazili Brazílii 3:1 na sety a po Los Angeles 1984 a Soulu 1988 získali třetí zlato. Favorizovaní obhájci prvenství z Atén Brazilci se museli spokojit se stříbrem, třetí skončilo Rusko.

Článek

Brazilci přitom od roku 2001 vyhráli téměř všechny soutěže, do kterých zasáhli. Dvakrát se stali mistry světa, získali olympijské zlato z Atén, třikrát vyhráli Světový pohár, šestkrát triumfovali ve Světové lize. V té je pouze v roce 2002 předčili Rusové a poté výběr trenéra Bernarda Rezendeho přerušil vítěznou šňůru až letos.

V červencovém semifinále Světové ligy v Riu de Janeiro totiž Američané Brazílii deklasovali jasně 3:0 na sety. Na zklamané domácí hráče poté zbylo až čtvrté místo, což pro ně dva týdny před Pekingem nebylo právě povzbuzující, naopak tým USA dominoval v Riu i ve finále.

Američané začali druhý set tlakem

Brazilci v neděli prahli po odvetě, začali mohutným náporem a získali první set, ale jejich soupeř brzy setřásl počáteční nervozitu a body na své konto přidával zejména díky tradičně pečlivé práci v obraně. V úvodu druhé sady po drtivém servisu Stanleyho utekl tým USA až na 8:1 a zvládl pak i těžkou chvilku v koncovce, když odvrátil hrozící brazilské vyrovnání.

Na dvorci se odehrávala taktická bitva, v níž se často útočilo středem sítě, protože na smečaře číhaly u kůlů připravené bloky. Stejně jako v druhé sadě uhájili Američané náskok několika bodů i v rozhodující fázi třetího dějství, avšak Brazilci se zlatého snu nechtěli vzdát.

Jenže když už to vypadalo, že přece jen našli recept na protivníkovou obranu na síti, přišla za stavu 20:17 ve čtvrtém setu pětibodová americká série. V tu chvíli se tým USA opět dokázal precizně připravit na soupeřovy akce a zcela vymazal i hvězdného útočníka Gibu.

Druhý mečbol proměnil Stanley

Mečbol pak Američanům vynesla efektní kombinace šestatřicetiletého nahrávače Balla s Millarem, Brazilci ještě s vypětím všech sil odvrátili dva útoky, ale další razantní smeč 205 cm vysokého univerzála Stanleyho pak už odstartoval americkou zlatou radost. Právě Stanley byl s 20 body nejlepším mužem finálového duelu a z turnaje si odnesl i ceny pro nejužitečnějšího a nejlépe podávajícího hráče.

K olympijskému triumfu dovedl Američany kouč Hugh McCutcheon, který v úvodu turnaje vynechal tři zápasy. V Pekingu byl totiž ubodán jeho tchán Todd Bachman a při útoku byla vážně zraněna také trenérova tchýně Barbara. McCutcheon se proto rozhodl být nablízku jí a své manželce Elisabeth Bachmanové, bývalé volejbalové reprezentantce USA. Přes tyto komplikace prošel tým až do finále bez prohry, i když ve vyřazovací části musel absolvovat dvě těžké pětisetové bitvy se Srbskem a Ruskem.

"Asi nejsme nejlepší hráči na světě, ale měli jsme největší srdce. Vyhráli jsme to pro Hugha, jsem nesmírně šťastný, že jsme mu tohle vítězství mohli dát," řekl blokař Ryan Millar. "Zasloužili si vyhrát. Snad to bude pro Hugha alespoň malá útěcha," uvedl brazilský kouč Rezende. Sám novozélandský trenér McCutcheon držel po mečbolu dlouho hlavu v dlaních. "Nejdřív musím dostat svoje emoce trochu pod kontrolu," prohlásil jen.

Američané tak nedělním vítězstvím pomstili sobotní finálovou prohru svých reprezentačních kolegyň právě s Brazílií, navíc hráči z USA v Pekingu dominovali i oběma turnajům v plážovém volejbalu.

Volejbal, muži - finále:
USA - Brazílie 3:1 (-20, 22, 21, 23)
Rozhodčí: Wang Ning (Čína), Hobor (Maď.). Čas: 116 min. Diváci: 13 000.
USA: Millar, Ball, Priddy, Lee, Stanley, Salmon, libero Lambourne - Rooney, Hoff.
Brazílie: Giba, Heller, André, Dante, Gustavo, Marcelinho, libero Sérgio - Bruno, Murilo, Rodrigao, Samuel.

Reklama

Související témata: