Hlavní obsah

Phelps rozesmutněl rivaly, chystá se i za čtyři roky do Londýna

LONDÝN

Nejúspěšnější olympionik všech dob Michael Phelps v neděli oficiálně potvrdil, že hodlá vydržet v plaveckém bazénu do příštích her v Londýně. Majitel čtrnácti zlatých medailí tak rozesmutněl své rivaly - ty mladší mohl uklidnit alespoň fakt, že v roce 2012 se pod pěti kruhy představí naposledy.

Článek

Špatnou zprávou pro plavce, na které zatím nepadl Phelpsův stín, je fakt, že se třiadvacetiletý fenomén hodlá zaměřit i na jiné disciplíny než dosud. "Chci si zkusit nějaké nové tratě. Ty, které jsem kvůli nabitému programu neměl šanci plavat," řekl v neděli Phelps v Londýně, kde se zúčastnil oslav města při příležitosti předání štafety od Pekingu.

Šestinásobný olympijský vítěz z Atén a osminásobný z Pekingu měl na mysli například znak či kraulovou stovku, což jsou tratě, které na mezinárodní scéně téměř neplave. "Ale rozhodně se nechystám na prsa, delší tratě a dálkové plavání mimo bazén. Alespoň tihle kluci stále zůstanou mými přáteli," řekl se smíchem Phelps.

Phelps: Stále ještě mám ve své hlavě hodně snů

V době londýnských her mu bude 27 let a s největší pravděpodobností budou jeho poslední olympiádou. "Nikdy jsem nechtěl jít za třicítku. Možná budu plavat ještě pár let po olympiádě, ale už jsem svému kouči oznámil: 'Ani neuvažuj o tom, že bych plaval ještě po třicítce'. On mi odpověděl: 'To je dobře, protože ani já tě nechci po třicítce trénovat'," popsal konverzaci s trenérem.

I když už po aténských hrách patřil mezi slavné světové sportovce, zásluhou fenomenálního výkonu z Pekingu se z něj stala opravdová celebrita. Phelps si sice svůj nový status užívá, odmítá však, že by kvůli tomu mohl zanedbat přípravu na Londýn. "Stále ještě mám ve své hlavě hodně snů a ty tam zůstanou. Hlavní je si to užívat, na tom jediném záleží. Jedna z věcí, které jsem se za poslední čtyři roky naučil, je to, že možné je cokoli," dodal čtrnáctinásobný olympijský vítěz.

Reklama