Hlavní obsah

Zkontrolujte Němcům saně, požadují Kanaďané

WHISTLER

Kanadský skeletonista Jeff Pain obvinil krátce před startem olympijských her své německé soupeře z porušování pravidel. Stříbrný medailista z Turína vyzval mezinárodní federaci FIBT, aby vybavení Němců ještě jednou prověřila.

Foto: Roberto Pfeil, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"Vím jistě, že mají ve svých skeletonech elektromagnetické komponenty. Bylo by fajn, kdyby se to zkontrolovalo," řekl na tiskové konferenci devětatřicetiletý Pain.

Podle dvojnásobného mistra světa pomáhá elektromagnetický materiál v místě, kde se pilot dotýká laminátového trupu saní, k utlumení vibrací, které jezdci v rychlostech kolem 130 km/h zažívají.

"Nemyslím si, že o tom někdo ví. Proto to tady říkám veřejně, že je to skutečně tak a někdo by se na to měl zblízka podívat," dodal Pain pro agenturu Reuters.

Bobová a skeletonová federace FIBT v reakci uvedla, že v průběhu sezóny Světového poháru všechny německé skeletony prošly kontrolami, kterých nebylo málo. "Všechny saně ve Světovém poháru jsou pravidelně testovány a budou znovu před olympiádou. FIBT má plnou důvěru ve své inspektory," uvedl mluvčí federace.

Mohou prý dělat chyby a stejně vyhrají 

Kanaďané však Němce podezřívají, což naznačil i vítěz loňského závodu SP na olympijské dráze ve Whistleru Jon Montgomery. "Hodně často je to tak, že my ostatní musíme zajet naprosto dokonalou jízdu, abychom vyhráli. Němci si však díky svým saním mohou klidně dovolit několik chyb," uvedl kanadský skeletonista.

Němci jakékoli porušování pravidel odmítají s tím, že jsou pod dohledem více než ostatní týmy. "Naše saně jsou nejvíc kontrolované ze všech. Jde spíše o to, že jsme velmi rychlí, takže nás ostatní země obviňují z podvádění. Komise FIBT všechny naše skeletony zkontrolovala a nic nenašla. Takže jsme v klidu," uvedla mluvčí německých skeletonových týmů Margit Denglerová-Parrová.

Reklama