Hlavní obsah

Organizátoři v Pekingu převzali medaile pro olympijské hry

Pekingští organizátoři dnes na slavnostním ceremoniálu blízko náměstí Nebeského klidu převzali a představili 6000 medailí, které rozdělí během olympijských a paralympijských her.

Článek

Poprvé v olympijské historii cenné kovy navrhli vítězové veřejné soutěže. Každá medaile je vykládaná nefritem, který pro Číňany představuje krásu, ušlechtilost, dokonalost, sílu a nesmrtelnost.

Barva nerostu, který byl v Číně dlouho ceněn mnohem více než zlato či drahokamy, se liší podle jednotlivých medailí. Na bronzových je černý, na stříbrných zelený a zlaté zdobí vzácný bílý, kterému se v nejlidnatější zemi světa říká "zkamenělé měsíční světlo". Přední strana plaket bude znázorňovat zkamenělý měsíční svit či dva draky jako symboly cti a statečnosti. Na zadní straně pak budou připomenuty kořeny olympismu ze starověkého Řecka

Medaile vyrobila Australská těžební společnost BHP Billiton, která dodala cenné kovy už pro hry v Sydney v roce 2000. Podle agentury Reuters použila při výrobě celkem 13,04 kg zlata, 1340 kg stříbra a 830 kg mědi. Kovy pocházejí z dolů v australském Queenslandu a Chile.

Reklama

Související témata: