Hlavní obsah

Číňané se derou o poslední šanci získat olympijské vstupenky

PEKING

Neumytí, hladoví a nevyspalí Číňané se v pátek v Pekingu tlačili před policií střeženými zátarasy ve snaze získat poslední olympijské vstupenky.

Článek

Organizátoři ve středu oznámili, že do prodeje uvolní posledních 820 000 lístků a ihned poté se podle agentury Reuters před prodejním místem vytvořila dlouhá fronta. Do čtvrtka se řada lidí klikatila stovky metrů, podle policie v ní čekalo na 10 000 potenciálních diváků. Do pátečního otevření prodejního stánku dav vzrostl na 40 000 lidí.

Policie mezi čekající, kteří se snažili aspoň trochu chránit pod stany či deštníky před žhoucím sluncem a teplotou dosahující 35 stupňů Celsia, házela lahve s vodou a kolem davu stály desítky sanitek. Vstupenky na olympiádu stojí od 5000 jüanů (asi 11 000 korun) na zahajovací ceremoniál až po pouhých 30 jüanů (asi 66 korun) na softbal.

Na finále 110 m překážek se stojí dva dny

Organizátoři povolili každému koupit maximálně dvě vstupenky na jedno sportoviště, ale slíbili, že do prodeje půjdou lístky na všechny sporty a stadióny. Dvoudenní čekání vyneslo muži, který se představil jako Lej z východočínské provincie An-chuej, vstupenky na finále běhu na 110 metrů překážek. "Mám ohromné štěstí, že uvidím Liou Sianga běžet na olympiádě," těšil se na start obhájce zlaté medaile a jednu z hlavních čínských hvězd.

Peking celkem nabídl divákům více než sedm miliónů olympijských vstupenek. Zájem o ně byl velký a prodej provázela řada problémů včetně kolabujících internetových serverů, na nichž byly vstupenky k mání. V listopadu loňského roku byl propuštěn šéf čínského odboru pro vstupenky poté, co prodejní server spadl pod náporem zájemců hned první den po otevření.

Reklama

Související témata: