Hlavní obsah

Olympiáda bude na obrazovkách ČT osmačtyřicet hodin denně

PRAHA

Nejde o nesmysl, Česká televize bude z olympijského Pekingu vysílat od 8. srpna skutečně 48 hodin denně. „To proto, že se olympiáda objeví na obou našich programech - na dvojce i sportovní čtyřce,“ objasnil zdánlivou nelogičnost svého tvrzení šéf sportovní redakce České televize Otakar Černý, když na pondělní tiskové konferenci nastiňoval programové schéma olympijského vysílání.

Článek

Česká televize nachystala z největší sportovní události letošního roku skutečně monstrózní projekt. Do Pekingu vysílá štáb čítající na padesát lidí, v němž je sedmnáct komentátorů, kteří olympiádu přiblíží českým divákům. Do Číny pochopitelně letí i reportéři, experti na atletiku, basketbal a plavání, ekipa kameramanů a techniků, která bude pro televizní společnosti celého světa zajišťovat přenosy z turnaje v pozemním hokeji.

„Trochu zkušeností z olympijského Turína sice máme, ale abychom vysílali čtyřiadvacet hodin na obou programech, to je opravdu nóvum,“ připouští šéf celého olympijského televizního projektu Vladimír Drbohlav, že šestnáct dnů vysílání z Pekingu bude představovat pro sportovní redakci ČT obrovský zápřah.

Vysílací schéma je dané

„Umožnilo to devět souběžných vysílacích tras z Pekingu. De facto jednou tolik, než kolik jich bylo k dispozici na minulé olympiádě v Aténách,“ vysvětluje Vladimír Drbohlav, proč se olympijské vysílání na televizních obrazovkách rozrostlo do tak monstrózních rozměrů.

Vysílací schéma je dané - na programu ČT2 se bude olympijské studio hlásit ve tři ráno a končit bude v podvečer v osmnáct hodin, přičemž prioritou bude pochopitelně účinkování českých sportovců. Na programu ČT4 budou po celý den převažovat přenosy z míčových sportů a reprízy některých olympijských soutěží.

„Samozřejmě že i letos si budeme do pražského olympijského studia zvát odborníky na jednotlivé druhy sportů. Házenou nám třeba pomůže komentovat Michal Barda, plavání Yvetta Hlaváčová, stolní tenis Jindřich Panský, kanoistiku Martin Doktor. Celkem jsme domluveni s jednasedmdesáti experty, což je také rekordní číslo,“ doplňoval Vojtěch Bernatský informaci, že přímo do Pekingu cestují s televizní výpravou tři experti - na atletiku desetibojař Tomáš Dvořák, na basketbal Jaroslav Kovář a na plavání Markéta Kaplanová.

Reklama

Související témata: