Hlavní obsah

Olympiádu v Pekingu provází pět sympatických maskotů

PRAHA

Maskoti už neodmyslitelně patří k olympiádám. Mají jejich účastníkům přinést štěstí, ale také symbolizovat dějiště her. Peking má maskotů hned pět, a to v barvách olympijských kruhů. Modrá je ryba Pej-pej, černý medvídek panda Ťing-ťing, červený je symbol olympijského ohně Chuanchuan, žlutá zase tibetská antilopa Jing-jing a zelená vlaštovka Ni-ni.

Článek

Číňané po nich dokonce pojmenovali už několik tisíc dětí. Jména maskotů byla vybrána záměrně z jednoduchých slabik, která vyslovují jako první malé čínské děti. Navíc slabiky Pej Ťing Chuan Jing Ni, jsou-li vysloveny najednou, vytvoří pozdrav Vítejte v Pekingu.

Maskoti jsou i vděčným obchodním artiklem. Ať už maskoti samotní či výrobky, které maskot zdobí, budou i v Pekingu často vyhledávaným a dobře prodejným zbožím. Vždyť z olympiády si chce každý něco přivézt, ať sportovec, nebo návštěvník.

Prvním maskotem jaguár

Historie olympijských maskotů není nijak dlouhá. Úplně prvním maskotem byl červený jaguár, který měl přinést štěstí olympijským hrám 1968 v Mexiku. Nedostal ani jméno, což je u maskota vážná marketingová chyba. O čtyři roky mladší jezevčík Waldi měl i díky jménu mnohem větší úspěch při hrách v Mnichově. Montrealské hry v roce 1976 doprovázel bobr Amik.

Zřejmě největším miláčkem dětí se stal medvídek Míša, symbol moskevské olympiády v roce 1980. Po něm přišel v Los Angeles orel Sam, kterého v Soulu 1988 nahradil tygřík Hodori a v Barceloně pes Cobi. V roce 1996 v Atlantě se objevila milá příšerka, něco jako mimozemšťan, s přiléhavým jménem What is it? tedy Co je to? Co to vlastně je, nikdo nikdy neřekl, záleží na fantazii.

Sydney představilo maskoty tři. Australský ledňáček kookaburra Olly symbolizoval olympiádu, ptakopysk Syd pořádající město a ježura Millie rok konání, tedy milénium 2000. O čtyři roky později provázely v Aténách olympiádu sourozenci Phévos a Athéna. Jejich jména byla inspirována řeckou mytologií. Modrý chlapec měl připomínat boha světla a hudby, oranžová ochránkyně stejnojmenného města symbolizovala nejvýznamnější z olympských bohyň a představovala moudrost.

Reklama

Související témata: