Hlavní obsah

Zahajovací ceremoniál olympiády může být deštivý

PEKING

Podle meteorologických předpovědí může v Pekingu během zahajovacího ceremoniálu v pátek pršet. Na základě dat z předchozích let předpovídá místní stanice déšť na 41 procent. Bude se však spíše jednat o drobnější mrholení, vytrvalý déšť není pravděpodobný.

Článek

V sobotu večer proběhla na zbrusu novém stadiónu Ptačí hnízdo jedna z posledních zkoušek. Ta vyvrcholila skutečným ohňostrojem, kterému přihlíželi především dělníci a tvůrci programu s rodinami. Tříapůlhodinového ceremoniálu se zúčastnilo přes 10 000 aktérů. Přítomno bylo i několik novinářů, ti však museli slíbit, že do pátečního zahájení nic nevyzradí.

Závěrečná generální zkouška ceremoniálu, který budou podle odhadů sledovat u televize čtyři miliardy diváků na celém světě, je naplánována na polovinu příštího týdne.

Organizátoři nepočítají, že by monstrózní program měly nějak zásadně ovlivnit případné srážky. Srpen je z dlouhodobého pohledu v Číně vrcholem období dešťů a předpovědi na dobu konání her se shodují v nadprůměrných teplotách a vysoké vlhkosti, která negativně ovlivňuje výkony sportovců. Průměrná teplota by se měla pohybovat okolo 25 stupňů Celsia a výkyvy by měly být jen chvilkové. Spolupořadatelská města jako Šanghaj, Hongkong a Čching-tao ale mohou být zasažena tropickými bouřemi.

Reklama

Související témata: