Hlavní obsah

Američtí cyklisté dorazili do Pekingu s rouškami kvůli smogu

PEKING

Někteří členové americké výpravy cyklistů si okamžitě po příletu do Pekingu nasadili roušky přes nos a ústa a prošli tak i letištní halou. Jejich ochrana proti znečištěnému ovzduší vyvolala v dějišti olympijských her pozdvižení, čínské úřady ji totiž mohou vnímat jako provokaci.

Článek

"Předpokládám, že to bylo jejich rozhodnutí. Na to, co je k tomu vedlo, se musíte zeptat jich. Řekla bych to takhle: Nejsem vědec, ale myslím si, že to nebylo nutné," řekla agentuře Reuters mluvčí olympijského výboru USA Darryl Seibelová.

Podle Reuters není jisté, zda se cyklisté skutečně báli smogu, či chtěli pouze upozornit na dlouhodobě znečištěné pekingské ovzduší. "Nemyslím si, že je potřeba k tomu podávat nějaké prohlášení," uvedla mluvčí cyklistů Andrea Smithová.

Šéf lékařské komise Mezinárodního olympijského výboru Arne Ljungqvist uvedl, že kvalita vzduchu nezpůsobí v Pekingu sportovcům ani návštěvníkům zdravotní problémy. Jedinou výjimkou mohou být lidé již trpící nějakými obtížemi, například astmatem. Hlavní lékař české výpravy Jaroslav Větvička ovšem ČTK řekl, že začátkem týdne byla situace v Pekingu tak špatná, že ze zdravotnického hlediska vyžadovala nošení respirátoru.

Reklama

Související témata: