Hlavní obsah

Koulař Hoffa jako čtyřletý zapálil dům a skončil v dětském domově

WASHINGTON

Americký koulař Reese Hoffa je úřadujícím mistrem světa a favoritem nadcházející olympiády v Pekingu, ale před dnešními úspěchy zažil spoustu trpkých zkušeností. Všechno začalo, když si ve čtyřech letech s bratrem hrál se zapalovačem a nešťastnou náhodou zapálil záclony, od nichž chytil dům jeho rodiny v Kentucky. Matka ho vzápětí poslala do dětského domova a nechala sourozence rozdělit.

Článek

Nyní třicetiletý Hoffa si na všechno vzpomíná. "Maminka mě objala a pak odešla dolů. Pak ke mně zezadu přišli tři muži, chytli mě a dali mě do dětského domova. Říkal jsem si: 'Co se děje? Proč moje maminka odjíždí?'," řekl novinářům v Chicagu.

Jeho matka ho po třech dnech navštívila a on si myslel, že půjde zpátky domů. Skutečnost však byla odlišná. "Místo objetí mi řekla, abych šel do pokoje a hrál si. Po několika hodinách jsem zjistil, že znovu odešla. A rozdělili mě a bratra," pokračoval ve vyprávění.

Vystřídal několik dětských domovů, než ho za rok adoptovala rodina Hoffových z Athens v Georgii. Opuštění vlastní rodinou však na něm zanechalo trvalé stopy. "Na to nikdy nezapomenete. Žijete s tím, že jste byl dán k adopci, protože jste podpálil dům. Obviňujete se," svěřil se.

Hoffa: Měl jsem velmi zajímavé dětství

Jako pětiletý chlapec se dostal do rodiny, která kladla mimořádný důraz na vzdělání. Možná i díky tomu je nejen špičkovým atletem, ale také absolventem univerzity v Georgii. "Říkali mi, že když nebudu mít dobré známky, nebudu moci sportovat. Hodně ze svých školních let jsem strávil doma učením," řekl Hoffa.

Adoptivním rodičům je za to vděčný. "Hodně jim dlužím. Nemohl bych si představit, že bych měl tolik příležitostí bez nich. Měl jsem velmi zajímavé dětství a udělalo ze mě velmi odhodlanou a motivovanou osobnost. Kdybych tady vyhrál zlato, byla by to třešnička na dortu," uvedl koulař, který se z hubeného chlapce z dětského domova stal bezmála stopadesátikilovým pořízkem.

Užívá si každý den svého života, protože si připadá jako ve snu. "Cestuju po světě, vrhám koulí a dostávám za to peníze. Kdybych s tím zítra musel skončit, můžu říct, že jsem měl skvělou kariéru a zasáhl jsem do života více lidí, než jsem si kdy dovedl představit," dodal.

Reklama

Související témata: