Hlavní obsah

Při zahájení olympiády v Pekingu zazpívá Sarah Brightmanová

PEKING

Při pátečním zahajovacím ceremoniálu olympiády v Pekingu zazpívají britská zpěvačka Sarah Brightmanová a čínská popová hvězda Liou Chuan. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Brightmanová, která mimo jiné účinkovala ve slavných muzikálech svého bývalého manžela Andrewa Lloyda Webbera Cats či Fantom opery, spolu s Liou Chuanem zazpívají píseň složenou speciálně pro olympijské hry v Pekingu.

Britská zpěvačka se na olympiádě představí již podruhé. V roce 1992 v Barceloně zpívala spolu s José Carrerasem píseň Amigos Para Siempre.

Páteční ceremoniál, který režíruje Čang I-mou (Hrdina, Klan létajících dýk), bude na stadiónu Ptačí hnízdo trvat tři a půl hodiny a představí se při něm 15 000 účinkujících. Třetina z nich budou vojáci, zbytek budou tvořit studenti a profesionální tanečníci. "Vystoupení bude znázorňovat starobylou a dlouhou historii Číny," řekl agentuře Reuters šéf výboru pro zahajovací a závěrečný ceremoniál Čang Che-pching.

Poslední běžec pochodně se ještě nezná

Součástí ceremoniálu je i velkolepý ohňostroj, při kterém bude vystřeleno celkem 29 000 rachejtlí, z toho 15 000 uvnitř Ptačího hnízda a zbytek v jeho okolí.

Po vystoupení Brightmanové s Liou Chuanem a jejich olympijské písni bude vyvěšena vlajka s pěti kruhy. Na stadion poté nastoupí výpravy jednotlivých států za zvuků skladby, kterou složil držitel Oskara Tchan Tun a využil v ní zvuků 2500 let starých zvonů.

Slavnostní večer zakončí zapálení olympijského ohně, které však provázejí velké tajnosti. "Kdo bude posledním běžcem s pochodní a stejně tak i to, jak bude oheň zapálen, je velmi střežené tajemství," řekl Čang Che-pching. Prozradil pouze to, že byl vybrán člověk, který je velkým sportovním, ale i společenským vzorem.

Podle listu The Daily Telegraph se přípravy zahajovacího ceremoniálu neobešly bez kontroverze. Při nácviku se před pár dny vážně zranila jedna z tanečnic a údajně 50 minut se na zemi svíjela v bolestech, než na stadión dorazila sanitka. Nehodu prý měly na svědomí nedbale vyrobené kulisy, znázorňující Hedvábnou stezku. Podle deníku je nejmenovaná tanečnice mimo ohrožení života, ale vážně jí hrozí ochrnutí od pasu dolů.

Reklama

Související témata: