Hlavní obsah

Samojská vzpěračka chce na OH uspět s tradičním tetováním

PEKING

Samojská vzpěračka Ele Opelogeová má pro olympijské hry v Pekingu tajnou zbraň - tradiční samojské tetování. To se běžně vytváří šest týdnů, protože tradiční technika narážení pigmentu pod kůži je hodně bolestivá a zákazník při ní ztratí mnoho krve. Opelogeová byla ale podle agentury Reuters tak nedočkavá, že si ho nechala vytetovat za jediný den.

Článek

Třiadvacetiletá sportovkyně soupeří v nejtěžší kategorii nad 75 kilogramů s impozantními Číňankami a Korejkami. Na otázku, jak zvládá sport, v němž je bolest svalů prakticky všudypřítomná, odpovídá: "Led, pak horký krém a nakonec jdu domů, kde se protahuju."

Také její denní režim spočívá v jednoduchém sledu činností. "Každý den vstanu, jdu jíst, trénuju s činkami, jím, trénuju a jím," říká Opelogeová. Na své houževnatosti nevidí nic zvláštního a je překvapená, že by někoho mohlo zajímat tetování na jejím stehně, sestávající z tmavomodrých hvězd a teček.

Tetování, známé jako "malu", je součástí samojského rituálu dospívání. Symbolizuje dosažení zralého věku a následně získání respektu od společnosti, která má podle agentury Reuters ve své kultuře jistý stoicismus, jenž v tomto chudém regionu sportovcům nahrazuje péči fyzioterapeutů a masérů. "Cítím se dobře. Tělo mě sice trochu bolí, ale je mi dobře," dodává Opelogeová s úsměvem.

Reklama

Související témata: