Hlavní obsah

Němečtí olympionici prý třou bídu, nevynáší ani zisk medailí

Debata o nespravedlnosti v podpoře německých sportovců se rozvířila těsně před olympiádou v Pekingu. Drtivá většina ze zhruba 439 reprezentantů je odkázána na gáži ze státních prostředků, což jim prý většinou nestačí ani na obživu. I jednorázové odměny slíbené za zisk olympijských medailí nejsou v porovnání s ostatními výpravami příliš štědré.

Článek

Německý deník Bild uvedl, že do Pekingu se z Německa vydá jen hrstka bohatých a zástupy "chuďasů". Nejlépe placeným sportovcem v německém dresu bude basketbalová hvězda Dirk Nowitzki, který si ročně v NBA vydělá 14 miliónů eur (téměř 335 miliónů korun).

Existenční problémy naopak řeší například rychlostní kanoisté Ronald Rauhe a Tim Wieskötter, šestinásobní mistři světa, kteří přišli o podporu od armády, která jim zajišťovala hlavní část příjmů. "Svaz rozhodl, že musíme udělat místo mladším. Momentálně nevíme, jak to s námi bude dál. Před vypršením jsou i naše smlouvy se sponzory. Asi si budeme muset najít práci," posteskl si šestadvacetiletý Rauhe.

S penězi nevystačí například vicemistryně světa v šermu Imke Duplitzerová, která si stěžuje, že si sportem vydělá 2500 eur měsíčně (zhruba 60 000 korun). "To vypadá jako hodně, ale moje bytná ještě čeká na zaplacení činže 600 eur z posledního měsíce. Každý měsíc končím s nulou. Je mi 33 a nemám žádné úspory," řekla úspěšná reprezentantka.

Ekpoová-Umoová žije na podpoře

Podobné stesky zaznívají také od plavců, střelců, zápasníků či atletů. Asi nejvýmluvnějším příkladem je třicetiletá běžkyně Florence Ekpoová-Umoová, která jednu dobu pracovala v supermarketu a nyní žije na podpoře. V Pekingu poběží 400 metrů překážek.

Ministerstvo vnitra, které je za podporu sportu odpovědné, vyhradilo na přípravu vrcholových sportovců, vzdělávání jejich trenérů a na jejich účast na velkých sportovních akcích v olympijském cyklu 2005-2008 půl miliardy eur. Další prostředky poskytuje policie či armáda a nadační fond Stiftung deutsche Sporthilfe, jenž čerpá prostředky mimo jiné z loterie, výtěžků benefičních akcí a darů. Nadace podporuje zhruba 3800 sportovců, jimž poskytuje - v závislosti na jejich úspěšnosti - základní podporu od 75 do 1500 eur měsíčně.

V Pekingu bude Německo reprezentovat jen zhruba čtyřicítka sportovců, kteří si bez takových "almužen" zcela vystačí. Vesměs jde o ty nejlepší z nejlepších, kteří nemají nouzi o sponzory.

Experti volají po větší podpoře sportu a efektivnějším nakládání s prostředky, jinak prý hrozí ztráta konkurenceschopnosti německého sportu. Někteří například kritizují, že Německo podporuje příliš široké spektrum sportovních odvětví, místo toho, aby se zaměřilo na disciplíny, v nichž tradičně vyniká.

Všichni němečtí sportovci jsou si rovni

Co se týče slíbených odměn za zisk medailí, jsou si všichni němečtí sportovci rovni. Sporthilfe slíbila německým olympionikům za zlatou medaili 15 000 eur (přes 360 000 korun), za stříbro 10 000 a za bronz 7500.

Na mnohem větší prémie si podle Bildu přijdou případní zlatí medailisté z Řecka (190 000 eur), Ruska (zhruba 150 000 eur) Itálie (140 000 eur) nebo Španělska (94 000 eur). Čeští reprezentanti mají za zlato slíbený milion korun.

Štědřejší jsou v jiných zemích i různorodé bonusy pro zlaté olympioniky. Domácí Číňané mají slíbený rodinný domek, Řekové nárok na důstojnické místo v armádě a například Poláci doživotní měsíční rentu ve výši 1000 eur od 35. roku života. Zlatí němečtí olympionici se budou muset spokojit s 600 litry piva, dvěma letenkami od Lufthansy a zapůjčením mercedesu na jeden rok.

Reklama

Související témata: