Hlavní obsah

Phelpsovy závody v Pekingu drásají jeho matce nervy

PEKING

Velmi těžké chvíle prožívá Deborah Phelpsová v hledišti Vodní kostky, dějišti plaveckých soutěží na olympijských hrách v Pekingu, odkud sleduje boj svého syna o rekordních osm zlatých medailí. Americký plavec Michel Phelps si vytyčil za cíl překonat bilanci Marka Spitze z Mnichova 1972, ale dnes jeho plán málem zhatilo finále štafety na 4x100 metrů volný způsob. Kvarteto USA zdolalo Francii až famózním závěrem a Phelps získal druhé zlato.

Článek

"Sledovat tuhle štafetu...ach můj bože, ach můj bože, ach můj bože... bylo vážně nervy drásající," svěřila se paní Phelpsová v rozhovoru pro ABC News. "Srdce mi bušilo a měla jsem křeče v žaludku, ale navenek jsem se snažila vypadat klidně. Rozhodně to tady pro mě není dovolená."

Obvykle svému synovi gratuluje prostřednictvím SMS, dnes však matka největší plavecké hvězdy seděla s dcerou mezi diváky a mohla syna po závodě obejmout a políbit. Phelps jí pak daroval květiny, které obdržel při přebírání zlaté medaile. "Obvykle mi píše textovku. Mám štěstí, když mi zavolá. O to větší radost mám z toho, že jsem tu dnes mohla být. Jsem na něho moc pyšná," svěřila se Phelpsová.

Phelpsová není jen hrdou matkou, ale také velmi informovanou fanynkou. Zná všechna pravidla i to, jakou hodnotu mají americké a světové rekordy. Přesto je pro svého syna jen oporou. Rozhodování a trénování nechává na jiných. "Nejsem tu proto, abych něco nařizovala a řídila. Jsem tu, abych poslouchala, co Michael chce udělat a pomohla mu řešit problémy," řekla Phelpsová. "Podle mě by rodiče měli být jen rodiči a ne trenéry, agenty nebo čímkoli jiným. Když jsme doma, tak jsme jen rodina," dodala.

Reklama

Související témata: