Hlavní obsah

Zpěvačku na zahájení OH prý nahradila pohlednější dublérka

PEKING

Čínská dívenka, která během zahajovacího ceremoniálu olympiády v Pekingu vystoupila s Ódou na vlast, byla dublérka zpívající na playback. Dívka, která píseň nazpívala, prý nebyla dost hezká, aby mohla reprezentovat Čínu. Píše o tom agentura AFP.

Článek

"Chtěli jsme vyslat co nejlepší obrázek, mysleli jsme na to, co bude pro národ nejlepší," řekl hudební režisér zahajovacího ceremoniálu Čchen Čchi-kang v rozhovoru pro čínskou televizi. Jeho vyjádření citoval zpravodajský server www.sina.com, pak ale ze stránek zmizelo.

Několik čínských médií v úterý přineslo pochvalný portrét devítileté "vycházející hvězdy" Lin Miao-kche i s její fotografií. O dva roky mladší skutečné zpěvačce Jang Pchej-i, která je údajně poněkud "při těle" a má křivé zuby, nepadlo ani slovo.

Později se ale objevilo vyjádření reportéra čínské televize, který se prý Jang Pchej-i tázal, zda ji mrzí, že na ceremoniálu nevystoupila. Sedmiletá talentovaná zpěvačka údajně odpověděla, že si pokládá za čest, že na slavnostním zahájení zazněl její hlas.

Otázka národního zájmu

"Byla to otázka národního zájmu. Dítě musí vypadat dobře před kamerou, být přesvědčivé," prohlásil slavný čínský skladatel Čchen. Podle něj se na slavnostní představení Lin Miao-kche skvěle hodila. "Z hlasového hlediska je Jang Pchej-i dokonalá, celý tým s tímto opatřením souhlasil," uvedl hudební režisér ceremoniálu.

Upřesnil, že konečné rozhodnutí o tom, že bude na playback zpívat Lin, padlo na zkoušce, které se zúčastnil jeden z nejvyšších představitelů Komunistické strany Číny. "Řekl nám, že je tu problém, který je třeba vyřešit, tak jsme ho vyřešili," uvedl hudebník, ale neprozradil, jak zněl rozkaz a kdo ho vydal.

Lin Miao-kche vystoupila v pátek večer během slavnostního zahájení, které na olympijském stadionu Ptačí hnízdo sledovalo 91 000 lidí a další miliardy diváků u televizních obrazovek po celém světě.

Čínský tisk podvodu nevěnuje pozornost, na internetu ale rozproudil velkou diskusi a sklidil hodně velkou kritiku. "Je to jako facka skutečné zpěvačce i lidem, kteří ji poslouchali," uvedl jeden z diskutujících.

Deník China Daily upozornil, že Lin byla dětskou hvězdičkou už před zahájením olympiády. Loni se objevila v televizní reklamě s čínskými medailovými nadějemi. Má také svůj blog, na němž jsou i fotky z pátečního zahájení. Její otec uvedl, že se o tom, že bude "zpívat", Lin dozvěděla jen 15 minut před zahájením ceremoniálu. China Daily píše, že dívka "stále nemůže uvěřit tomu, že se stala mezinárodní zpívající senzací".

Pavarotti také na playback

Nejde přitom o jediný podfuk na divácích televizního přenosu zahájení pekingských her. Organizátoři dnes přiznali, že si při přímém televizním přenosu pomohli i předtočenými obrázky. Některé části na první pohled dokonale sladěné choreografie ohňostroje, za který si Číňané vysloužili velké uznání, byly natočené předem.

Podle agentury AP šlo o druhý případ, kdy byl při zahájení olympiády použit playback. Loni zesnulý operní pěvec Luciano Pavarotti své vystoupení na zahájení zimní olympiády v Turíně v roce 2006 musel předtočit, protože v té době trpěl velkými bolestmi a krátce poté u něj lékaři objevili rakovinu slinivky. Vystoupení naživo by prý v jeho případě nebylo tehdy možné i kvůli silnému mrazu.

Reklama