Hlavní obsah

Čínská vzpěračka za první čínské zlato získá 12 miliónů korun

PEKING

První čínská zlatá medailistka na probíhajících olympijských hrách v Pekingu vzpěračka Čchen Sie-sia se dočkala velké odměny. Podle deníku Shanghai Daily od státních úřadů dostane finanční prémii v celkové výší pěti miliónů jüanů (asi 12 miliónů korun). To je dvanáctkrát více, než kolik za první zlatou medaili pro Česko získala střelkyně Kateřina Emmons.

Článek

Podle deníku dostane každý čínský zlatý medailista odměny ve výši jednoho miliónu jüanů. Finanční prémii však poskytne i úřad v místě sportovcova bydliště, stejně tak provincie, kterou sportovec zastupuje, což může jako v případě úspěšné vzpěračky činit až tři milióny jüanů. Čchen Sie-sia navíc obdrží prémii i od čínské lidové armády, do jejíhož týmu patří.

Odměny čínských sportovcům tak výrazně přesahují částky, které dostanou zlatí medailisté většiny ostatních zúčastněných států. Třeba Němci mají slíbeno za zlatou medaili jen 15 000 eur (přes 360 000 korun). Podle německého deníku Bild si na více přijdou případní zlatí medailisté z Řecka (190 000 eur), Ruska (zhruba 150 000 eur), Itálie (140 000 eur) nebo Španělska (94 000 eur). Čeští reprezentanti mají za zlato slíbený milión korun.

Úřadující mistryně světa Čchen Sie-sia na hrách triumfovala ve vzpěračské kategorii do 48 kilogramů a své soupeřky porazila s bezpečným náskokem 13 kilogramů. Jak v trhu tak v nadhozu navíc překonala olympijské rekordy.

Reklama

Související témata: