Hlavní obsah

Čínský pistolář se po zisku bronzu těšil hlavně na maminku

PEKING

Čínský reprezentant Tchan Cun-liang, který ve střelecké soutěži v libovolné pistoli obsadil třetí příčku, plánoval ihned po skončení finále, jak bude trávit více času společně se svou matkou. Svým netradičním přáním a zároveň spokojeností z bronzu tak zaskočil novináře, neboť právě dvojnásobný mistr světa a vítěz kvalifikace byl hlavním favoritem celého závodu.

Článek

Místo slz zklamání, které se poté, co nedokázali dosáhnout na zlato, objevily v očích dalších čínských favoritů Ču Čchü-nana a Tu Li v mužské a ženské vzduchové pušce, se Tchan Cun-liang rozpovídal o tom, jak mu chybějí jeho nejbližší. "Mnoho let jsem velmi tvrdě pracoval, ale zanedbával jsem kvůli tomu svou rodinu," uvedl šestatřicetiletý střelec, který podobně jako mnoho jeho kolegů z reprezentace opustil v raném věku domov, aby se mohl připravovat ve speciální sportovní akademii.

Nyní si přeje vše alespoň trochu dohnat. "Teď, když je po soutěži, tak věřím, že strávím více času se svou maminkou," přál si Tchan Cun-liang a při vzpomínce na ni musel dojatě potlačovat slzy.

Byl již na svých čtvrtých olympijských hrách, a i proto se dokázal lépe vyrovnat s tlakem domácího prostředí. Přesto nebyl po zisku své první medaile z velkého sportovního svátku daleko od toho, aby oznámil konec kariéry. "Pokud byla tohle má poslední olympiáda, mohu se tak jako tak považovat za šťastlivce. Není moc lidí, kteří se mohli čtyřikrát zúčastnit olympijských her," prohlásil Tchan Cun-liang.

Právě čtyřnásobná účast na hrách podle jeho mínění nejlépe dokazuje jeho umění. "Přestože jsem získal pouze bronz, je to důkaz toho, že jsem ve svém sportu dobrý," řekl čínský střelec. Rozhodnutí o vývoji své aktivní kariéry nechá nyní na vedení reprezentace. "Pokud mě má země bude potřebovat, budu střílet i nadále," uzavřel.

Reklama