Hlavní obsah

Boukpeti získal Togu první medaili, navštívil ho ale jedinkrát

PEKING/MELO

Jen jednou v životě navštívil Togo, přesto ho reprezentuje. Kajakář Benjamin Boukpeti v úterý vybojoval pro domovinu svého otce první olympijskou medaili a přitom se prý trochu styděl, že v zemi se byl podívat jen jako malý kluk. Boukpeti totiž celý život strávil ve Francii.

Článek

"Bohužel jsem tam byl jen jednou v životě, navíc ještě jako hodně malý kluk. Moje máma mě chtěla ukázat zbytku rodiny," prohlásil po bronzovém závodě Boukpeti. Ze západoafrické země pochází jen jeho otec, matka i on sám se narodili ve Francii, teď žije v Toulouse.

Jak ale pomalu stárnul a pozvánku do francouzské slalomářské reprezentace stále nedostával, rozhodl se raději jezdit za Togo. Díky tomu se podíval už na olympiádu v Aténách, tam ale vypadl už v semifinále. Ani ve světovém žebříčku kajakářů se nikdy pořádně neprosadil, aktuálně je v něm padesátý šestý. Zazářil až teď, v sedmadvaceti.

Nelze se tak divit, že ho většina obyvatel Toga vůbec nezná. "Nikdy jsem o něm neslyšel, ale když náš krajan získá olympijskou medaili, tak je to pro nás velká pocta," řekl agentuře Reuters Yves Gbetounou, vysokoškolský student z hlavního města Lome.

Brzy by se to však mělo změnit. Boukpeti už se nechal slyšet, že má teď docela dobrý důvod Togo znovu navštívit a zisk medaile by měl slavit přímo v zemi, kterou reprezentuje. A tamní úřady už také plánují přichystat po jednom z největších sportovních úspěchů Toga v historii pořádnou oslavu.

"Jsme velmi nadšení z úspěchu Benjamina Boukpetiho," řekl ředitel sportu na tožském ministerstvu sportu a volného času Eloi Salakoffi. "Uděláme všechno proto, aby byl jeho úspěch dostatečně oceněn," dodal.

Reklama