Hlavní obsah

Další gruzínsko-ruský souboj v Pekingu skončil objetím

PEKING

Zatímco Gruzie a Rusko byly v uplynulých dnech ve válečném konfliktu, olympionici obou zemí v Pekingu ukazují přátelštější tvář. Jeden takový vzájemný duel v turnaji plážových volejbalistek ve středu skončil objetím.

Článek

Stalo se tak poté, co gruzínské hráčky původem z Brazílie Cristina Santannaová a Andrezza Martinsová hrající pod přezdívkami Saka a Rtvelo porazily ruský pár Alexandra Širjajevová, Natalia Urjadovová.

"Šlo o symbol míru, chceme ukázat, že olympijské hry stojí výše než politika. Budeme tu bojovat ze všech svých sil, stejně jako se bojuje tam," řekla Santannaová. "Je teď hodně důležité ukazovat Gruzii v dobrém světle," dodala její partnerka Martinsová po zápase, v němž Gruzínky dokázaly vyhrát, přestože do utkání vstoupily debaklem 10:21. Ve druhém setu se ale vzchopily a vyhrály těsně 22:20, rozhodující třetí sadu pak získaly poměrem 15:12 a připsaly si první vítězství ze tří zápasů skupiny C.

Ruské soupeřky válečný podtext v zápase neviděly

Naopak jejich ruské soupeřky válečný podtext v zápase neviděly. "To jen média chtějí, abychom spolu (Rusové a Gruzínci) bojovali. Bylo by dobré, kdyby mezi Gruzií a Ruskem zavládl mír, ale pro mě to tady nehraje žádnou roli," uvedla Širjajevová. "Ony ani nejsou Gruzínky, ale Brazilky. Nehraje roli, proti komu nastoupíme, prostě jen hrajeme," dodala.

Obě Brazilky získaly gruzínské občanství teprve před dvěma roky, ale zemi bývalého Sovětského svazu navštívily dosud jen dvakrát.

Podobně jako gruzínští reprezentanti původem z Brazílie Geor a Gia si i Santannaová s Martinsovou nechávají říkat přezdívkami, po jejichž spojení vznikne název adoptivní země. Na rozdíl od jejich mužských protějšků jde však o výraz v gruzínštině Sakartvelo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články